5G indoor on campus
Door moderne isolatienormen die het energieverbruik van gebouwen verlagen, kan het mobiele netwerksignaal vaak niet door muren of ramen dringen. Het gevolg is dat binnen gebouwen de 3G- en 4G-mobiele dienstverlening veelal ontoereikend is.

Isolatie
Het gevolg is momenteel bijvoorbeeld verminderd bereik met een mobiele telefoon. In de toekomst kan het zijn dat specifieke 5G-diensten en -apparatuur op de campus inpandig onbruikbaar zijn. De hogere frequenties waarmee 5G straks het verschil gaat maken (3,5 GHz en later 27 GHz) versterken dit effect nog eens. SURF verkent de mogelijkheden die 5G straks op de campus biedt voor de onderzoek- en onderwijsgemeenschap. En hoe we deze technologie efficiënt beschikbaar kunnen maken in en rond de campus.
Pilot
Universiteit Twente beschikt over een inpandige pilot-omgeving die schaalbaar is voor de gehele campus. In plaats van per pand specifieke glasvezels aan te leggen of straalzenders te gebruiken, wordt de netwerkinfrastructuur van SURF gebruikt om het signaal te transporteren. Dit signaal loopt tussen de universiteit en het centrale inkoppelpunt van de mobiele netwerkprovider (in dit geval is dat T-Mobile). Daarnaast gaven we advies aan het Ministerie van Economische Zaken voor de inzet van frequentiebanden voor draadvrije communicatie. En stelden een position paper op om het makkelijker te maken om frequenties te gebruiken die straks voor 5G worden ingezet. Deze paper wordt inmiddels door de CSC’s van de universiteiten onderschreven en ook door de vereniging van universiteiten ondersteund.