Workshop Open onderwijsvormen toepassen voor docenten en onderwijsondersteuners

Datum: 22 AUG 2016 

In deze SURFacademy-workshop op maandag 22 augustus 2016 leerden deelnemers hoe ze verschillende open vormen van onderwijs, zoals open educational resources (OER) en MOOC’s, in kunnen zetten op een manier die past bij hun eigen onderwijsvisie. Hiernaast werd de opgedane kennis toegepast op een casus uit de eigen praktijk.

Datum
22 aug 2016
Tijdstip
10:00-17:00
Locatie
SURF, Utrecht
Kosten
Gratis
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Workshop

De verschillende vormen van open

Open leermaterialen (open educational resources, OER), open online cursussen (al dan niet ‘massive’) en open tools zoals blog, twitter en open forums, zijn voor jou als docent een potentieel rijke bron om te gebruiken in je onderwijs. Het maakt actieve vormen van leren mogelijk en ook een meer individuele onderwijsaanpak op maat. Als je je bewust bent van de mogelijkheden van open onderwijsvormen, kun je bij het ontwerp van je onderwijs een onderbouwde keuze maken om deze optimaal te benutten. Hiervoor is kennis nodig over de vele vormen van openheid in het onderwijs. Deze verschillende vormen van open stonden centraal in het ochtenddeel van deze bijeenkomst: de basics van open. 

Voor wie

De workshop was bedoeld voor docenten en onderwijsondersteuners die kennis willen opdoen over effectief toepassen van open vormen van onderwijs, passend bij hun onderwijsvisie.

Programma

10:00 uur

Workshop De basics van open (optioneel)

12:00 uur

Lunch 

13.00 uur
  • Inleiding: wat is open didactiek, welke voorbeelden zijn er van open didactiek?
  • Hoe formuleer je een onderwijsvisie, hoe bepaal je de mogelijkheden van open vormen van onderwijs daarbij?
  • Hands-on: formuleer je eigen onderwijsvisie en pas het geleerde toe op een eigen ontwerpcasus (cursusontwerp of college-/lesontwerp)

Aan het einde van de dag ben je in staat effectieve vormen van open onderwijs te ontwerpen en toe te passen in je praktijk om een eigen onderwijsvisie te helpen realiseren

Ook op donderdag 13 oktober

Kwam deze datum je niet goed uit, dan kun je deze workshop ook op donderdag 13 oktober 2016 volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Robert Schuwer, r.schuwer@fontys.nl, van Fontys Hogeschool ICT of met Martijn Ouwehand, G.M.Ouwehand@tudelft.nl, TU Delft en tevens SURFnet. Beiden zijn lid van het kernteam van de SIG Open Education.

Laatste wijziging op 09 sep 2016