Workshop Open onderwijsvormen toepassen voor docenten en onderwijsondersteuners

Datum: 13 OKT 2016 

In deze workshop op donderdag 13 oktober 2016 leerden deelnemers hoe ze verschillende open vormen van onderwijs, zoals open educational resources (OER) en MOOC’s, kunnen inzetten op een manier die past bij de eigen onderwijsvisie. Naast een toelichting op de ‘basics van open’, pasten ze de opgedane kennis toe op een casus uit eigen praktijk.

Datum
13 okt 2016
Tijdstip
10:00-17:00
Locatie
SURF, Utrecht
Kosten
Gratis
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Workshop

De verschillende vormen van open

Open leermaterialen (open educational resources, OER), open online cursussen (al dan niet ‘massive’) en open tools zoals blog, twitter en open forums, zijn voor docenten een potentieel rijke bron om te gebruiken in het onderwijs. Het maakt actieve vormen van leren mogelijk en ook een meer individuele onderwijsaanpak op maat. Als docenten zich bewust zijn van de mogelijkheden van open onderwijsvormen, kunnen ze bij het ontwerp van het onderwijs een onderbouwde keuze maken om deze optimaal te benutten. Hiervoor is kennis nodig over de vele vormen van openheid in het onderwijs. Deze verschillende vormen van open stonden centraal in het ochtenddeel van deze bijeenkomst: de basics van open. Als deelnemers al over deze kennis beschikt, konden ze dit deel overslaan en alleen het middagdeel bijwonen.

Voor wie

De workshop was bedoeld voor docenten en onderwijsondersteuners die kennis willen opdoen over effectief toepassen van open vormen van onderwijs, passend bij hun onderwijsvisie.

Programma

10:00 uur

Workshop De basics van open (optioneel)

12:00 uur

Lunch 

13.00 uur
  • Inleiding: wat is open didactiek, welke voorbeelden zijn er van open didactiek?
  • Hoe formuleer je een onderwijsvisie, hoe bepaal je de mogelijkheden van open vormen van onderwijs daarbij?
  • Hands-on: formuleer je eigen onderwijsvisie en pas het geleerde toe op een eigen ontwerpcasus (cursusontwerp of college-/lesontwerp)

Aan het einde van de dag waren deelnemers in staat effectieve vormen van open onderwijs te ontwerpen en toe te passen in de praktijk om een eigen onderwijsvisie te helpen realiseren

 

Meer informatie

Voor meer informatie over deze SURFacademy-bijeenkomst kun je contact opnemen met Robert Schuwer, r.schuwer@fontys.nl, van Fontys Hogeschool ICT of met Martijn Ouwehand, G.M.Ouwehand@tudelft.nl, TU Delft en tevens SURFnet. Beiden zijn lid van het kernteam van de SIG Open Education.

Laatste wijziging op 17 okt 2016