Voorlichtingsbijeenkomst leveranciers: koppel je dienst aan de demo-omgeving van de modulaire leeromgeving
Datum: 15 FEB 2018
SURF bouwde in 2017 een demo-omgeving waarin leveranciers en instellingen samen kunnen experimenteren met een digitale leeromgeving waarin alle onderdelen geïntegreerd zijn. In 2018 kunnen nieuwe leveranciers hun onderwijsproduct koppelen aan deze demo-omgeving. In deze voorlichtingsbijeenkomst kregen leveranciers hierover meer informatie.
- Voorkennis nodig?
- Nee
- Type onderwerp
- Praktische vaardigheden
- Soort bijeenkomst
- Voorlichtingsbijeenkomst
Programma
Deel 1: 10.30-12.00 uur
- Toelichting op het doel van de proof of concept en de meerwaarde voor leveranciers
- Toelichting op het modulair functioneel model van de leeromgeving
- Toelichting op de technische opbouw van de demo-omgeving en op de mogelijkheden om een onderwijsproduct hieraan te koppelen.
- Uitleg van procedures en afspraken.
Bekijk de presentaties (pdf)
Deel 2: 12.00-14.00 uur
- Hackathon waarin leveranciers met de standaarden en techniek aan de slag konden.
Interesse?
Ben je geïnteresseerd, maar kwam deze bijeenkomst te vroeg? In april en juni verzorgen we vervolgbijeenkomsten en hackathons. Houd hiervoor de SURF-nieuwsbrief in de gaten.
Over de SURF-demo-omgeving
SURF heeft in 2017 met open-sourceproducten een basisleeromgeving neergezet. Deze modulair opgebouwde leeromgeving bestaat uit:
- een single-sign-on-oplossing (SSO)
- een studentinformatiesysteem (SIS)
- een portaal
- een learningmanagementsysteem (LMS)
- de onderwijsproducten van 8 leveranciers
Hierdoor is een digitale leeromgeving ontstaan waarin integratie en data-uitwisseling tussen de verschillende onderdelen mogelijk werd.
Gezocht: leveranciers
In 2018 kunnen nieuwe leveranciers hun onderwijsproduct aan deze demo-omgeving te koppelen. Dit kunnen ze doen door één of meer van de volgende standaarden te implementeren: LIS, LTI, OOAPI, xAPI en SAML/VOOT. Welke standaarden precies van toepassing zijn, hangt af van het product en van de gewenste integratie.
Technische uitdagingen
Door verder te bouwen aan deze demo-omgeving wil SURF leveranciers en instellingen ondersteunen bij het werken aan een geïntegreerde modulair opgebouwde leeromgeving. Veel instellingen onderschrijven het idee van een modulaire leeromgeving, maar zien nog veel technische uitdagingen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Ook is het belangrijk dat er voldoende diensten beschikbaar zijn die geschikt zijn voor integratie in een modulaire leeromgeving. Door mee te doen in deze proof of concept kunnen leveranciers hun product geschikt maken voor integratie in een modulair opgebouwde leeromgeving.
Voor wie?
Het eerste deel van deze voorlichtingsbijeenkomst was bedoeld voor leveranciers die nog niet bekend zijn met het modulair-functionele model van de leeromgeving en met de opzet van de demo-omgeving. Het tweede gedeelte bestond uit een hackathon en was bedoeld voor leveranciers die al aan de slag zijn, of die een snelle start willen maken met de implementatie van de benodigde standaarden.
Meer informatie
- Modulair-functioneel model van de leeromgeving
- Technisch werkboek voor de Flexibele en persoonlijke digitale leeromgeving. Deze wiki bevat informatie over de leveranciers die meegedaan hebben aan de pilots, de architectuur van de demo-omgeving en relevante uitgaven van SURF.
- SURF
- Voorlichtingsbijeenkomst
- digitale leer- en werkomgeving