Workshop Inpandige connectiviteit en E-SIM

Datum: 10 SEP 2018 

Hoe bereid je je voor op de toekomst van mobiele connectiviteit? Kom erachter tijdens de workshop Inpandige connectiviteit en E-SIM op 10 september. Elk onderwerp beslaat een dagdeel, waar je je afzonderlijk voor kunt inschrijven. We komen tot definities van inpandige connectiviteit en maken een aanzet voor een (E-SIM) architectuur.

Datum
10 sep 2018
Tijdstip
09:30-15:00
Locatie
SURF-kantoor, Utrecht
Kosten
Geen
Voorkennis nodig?
Nee
Type onderwerp
Beleidsmatig onderwerp
Soort bijeenkomst
Workshop

Inpandige connectiviteit

Veel instellingen worstelen met het onderwerp inpandige connectiviteit. Zowel bestaande als recent opgeleverde panden blijken 2G/3G/4G-signalen slecht door te laten, vanwege bijvoorbeeld staalconstructies, isolatie en gecoate ramen. Dit zorgt voor slechte mobiele connectiviteit en lage gesprekskwaliteit. Mobiele operators kunnen hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden, waardoor instellingen het probleem zelf moeten oplossen. In de workshop komen we tot definities van inpandige connectiviteit en buigen we ons over de vraag welke oplossingen het meest geschikt zijn voor de campus van de toekomst.

Embedded SIM (E-SIM)

Verander je van mobiele provider, dan moet je nu nog een andere Simkaart in het apparaat stoppen. Voor een consument een kleine moeite, maar voor een instelling kan dit een omvangrijke operatie betekenen. Zeker als er bijvoorbeeld gebruik gemaakt wordt van IoT-sensoren. De komst van de embedded SIM (E-SIM) biedt veel mogelijkheden om dit proces te versnellen, al dan niet te vervangen.

In de workshop komen we tot een aanzet van een gezamenlijke aanpak voor de ontwikkeling van een concept systeemarchitectuur. We bepalen wat er moet worden uitgevraagd in een aanbesteding en hoe dit zich in de toekomst verhoudt met bijvoorbeeld de campuskaart.

Voor wie?

De workshop richt zich op instellingen die zich met inpandige connectiviteit en/of E-SIM (en of de campuskaart) bezighouden of willen gaan houden.

Documenten

Met de uitkomsten van de gecombineerde workshop stellen we in reviewrondes een document op. Voor inpandige connectiviteit zal de inhoud gebruikt kunnen worden voor toekomstige aanbestedingen. Het document voor E-SIM zal meer kaders en uitgangspunten geven voor verdere verkenningen met marktpartijen en influencers. We streven ernaar de gezamenlijke documenten eind december 2018 afgerond te hebben.

Programma

9.30 uur

Workshopdeel Inpandige connectiviteit

12.00 uur

Lunch

12.30 uur

Workshopdeel E-SIM

15.00 uur

Afsluiting

Tijdens de lunch is er gelegenheid om informeel in gesprek te gaan over beide onderwerpen. Je kunt je inschrijven voor één of voor beide workshopdelen.

Laatste wijziging op 26 jun 2018