Expertbijeenkomst Veilig en veelzijdig toetsen op mobiele apparaten

Datum: 13 NOV 2018 

Wat is er nodig om op mobiele apparaten te toetsen met specifieke softwareapplicaties als SPSS, Mathlab en Sketchup? En hoe doe je dat veilig? Op 13 november organiseerde de SIG Digitaal Toetsen de Expertbijeenkomst Veilig en veelzijdig toetsen op mobiele apparaten.

Voorkennis nodig?
Ja

Nieuwe faciliteiten voor digitaal toetsen

Met de groei van digitaal toetsen in het onderwijs stijgt ook de vraag naar faciliteiten om toetsen digitaal af te nemen. Steeds meer instellingen zijn op zoek naar alternatieven voor of naast grote toetszalen met een vaste opstelling. Laptops, chromebooks of andere mobiele apparaten bieden daarvoor een oplossing. Vragen die daarbij opkomen zijn: hoe zet je die veilig in? En: hoe maak je het mogelijk om op een mobiel apparaat meer dan alleen de gebruikelijke toetssuite in te zetten?  

Droomscenario veilig toetsen op mobiele devices

De bijeenkomst was een vervolg op de succesvolle Expertbijeenkomst veilig toetsen op mobiele apparaten op 4 juni 2018 (lees het verslag). In de bijeenkomst van 13 november schetsten we een droomscenario zoals we dat als SIG Digitaal Toetsen voor ons zien: veilig toetsen op mobiele devices, waarbij een scala aan software beschikbaar is. Dus niet alleen de toetssuite, maar ook SPSS, Matlhab, MS-office, AutoCAD, Sketchup, etc. Tijdens deze bijeenkomst presenteerden we enkele oplossingen die daar nu al mogelijkheden voor lijken te bieden. Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag. We bundelden onze expertises om een succesvolle ontwikkelingsrichting uit te stippelen. We maakten de balans op van de technische ontwikkelingen en de uitdagingen werden in kaart gebracht (zoals computing power, afhankelijkheid in cloud oplossingen, etc).

Voor wie?

Deze bijeenkomst was bedoeld voor technische en onderwijskundige experts op het gebied van digitaal toetsen. In het bijzonder voor experts met kennis over toetsafname, die werk willen maken van veelzijdig en veilig toetsen op mobiele apparaten.

Bekijk de sheets van de presentaties

Tijdens deze bijeenkomst lieten verschillende instellingen zien aan welke oplossingen zij werken om toetsen via mobiele apparaten (laptops of chromebooks) veilig te laten verlopen:

1. TU/e Eindhoven en Ivanti (pdf) verkenden wat zij voor elkaar kunnen betekenen bij het afnemen van zogenaamde authentieke toetsen waarvoor toegang tot bepaalde software applicaties gewenst is gedurende een beveiligde toetsafname. In deze pitch werd VDI als oplossing gepresenteerd voor toegang tot extra tools bij de toetsafname. Bekijk hier de SOLUTION BRIEF: Dynamisch en Veilig Digitaal Toetsen. Zie hier meer informatie over Ivanti.

2. Bram Daams (Radboud Universiteit) (pdf) liet zien hoe Amazon Webservices zijn ingezet om op chromebooks per student een VM beschikbaar te maken, waarop Netbeans IDE voor summatieve toetsing beschikbaar was.

3. Het Secure Test Environment Protocol (pdf) waarvan de Linux based memory stick de basis vormt, geeft op de TU/e een beveiligde toegang tot o.a. het toetsprogramma Cirrus. In Cirrus bouwt de TU/e momenteel aan een vraagtype “programmeren”. Het streven is hiermee het het toetsen van programmeeropdrachten beveiligd te faciliteren. 

4. Binnen de context van grootschalig digitaal toetsen deelde Nico Witteman (VU) (pdf) zijn inzichten op beveiliging in het algemeen en specifiek over het uitsluiten van de mogelijkheid tentamens af te leggen vanaf een andere locatie dan bedoeld. Nico ging in op de inzet van certificaten voor beveiliging. 

5. Fontys (pdf) heeft sinds 2014 ervaring met het gebruik van Windows to Go sticks om computerlokalen binnen Fontys eenvoudig om te bouwen naar digitaal beveiligde toetslokalen. Voor een belangrijk deel worden ook de laptops van studenten gebruikt, om in combinatie met Windows to Go beveiligde toetsen af te nemen. De techniek en het achterliggende proces staan toe dat een grote diversiteit aan programma’s (waaronder SPSS, Matlab, Excel en CodeSys) beschikbaar zijn via de stick, naast dat uiteraard een beveiligde verbinding met een toetssuite gemaakt kan worden.

6. Universiteit Twente (pdf) ging in op authentiek toetsen via Chromebooks. Ard Kosters van UT deelde zijn ervaringen rond het veilig toetsen met SPSS, Excel en Mathlab, via Azure.

 

 

Laatste wijziging op 28 nov 2018