Seminar Doorontwikkeling van de digitale leeromgeving

Datum: 12 FEB 2019 

Een digitale leeromgeving is nooit af; het vraagt om continue aandacht voor verbetering. Tijdens deze bijeenkomst laten 5 instellingen zien hoe zij hun digitale leeromgeving up-to-date houden. Ben jij erbij?

Datum
12 feb 2019
Tijdstip
13:30-16:30
Locatie
SURF, Utrecht
Kosten
Geen
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Seminar

Digitale leeromgeving in ontwikkeling

De digitale leeromgevingen van instellingen zijn vaak complexe omgevingen, opgebouwd uit verschillende diensten en applicaties. Deze digitale leeromgeving is nooit af, omdat de leeromgeving zich voortdurend moet aanpassen aan onderwijskundige ontwikkelingen, inzichten, de technologie en nieuwe vragen van gebruikers. 

Terugkerende aandachtspunten

Uit onderzoek van SURF blijkt dat veel universiteiten en hogescholen bezig zijn met de ontwikkeling van de digitale leeromgeving. De afgelopen tijd hebben veel instellingen een nieuw LMS verworven via een aanbesteding. Tegelijkertijd worden specifieke didactische tools in gebruik genomen die niet standaard in het LMS zitten, bijvoorbeeld voor het organiseren van peerfeedback, digitaal toetsen of een videoplatforms.

Instellingen streven ernaar om de afzonderlijke systemen als een geheel – ofwel als één digitale leeromgeving – aan te bieden. Met regelmaat zal er echter noodzaak zijn bepaalde onderdelen te herzien of toe te voegen. Als instelling zal je dit moeten organiseren. Het verwerven van nieuwe applicaties, de technische implementatie, het beheer en het efficiënt en deskundig gebruik blijven terugkerende aandachtspunten.

Thema-uitgave

Binnen de SURF Learning community van 2018 was de continue doorontwikkeling van de digitale leeromgeving een belangrijk thema. SURF heeft daarom samen met 5 instellingen (Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam) een thema-uitgave geschreven, waarin de betrokkenen aangeven hoe zij hiermee omgaan binnen hun instelling. In deze bijeenkomst wordt de thema-uitgave gepresenteerd.

Voor wie?

Dit seminar is bedoeld voor iedereen die zich binnen een instelling bezighoudt met de ontwikkeling van de digitale leeromgeving. Denk hierbij aan projectleiders, onderwijsbeleidsmakers, technisch/functioneel beheerders en informatiemanagers.

Programma

In het eerste deel van de middag laten Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen zien hoe zij hun digitale leeromgeving continu doorontwikkelen. Daarbij is er ruimte voor vragen en discussie. In het tweede deel van de middag gaan we in gesprek over de lessons learned die we op basis van deze cases kunnen trekken voor andere instellingen. Een meer gedetailleerd programma volgt.

Inschrijven en annuleren

Lees of je kunt deelnemen aan deze bijeenkomst.
Aanmelden is niet vrijblijvend; lees de annuleringsvoorwaarden van SURFacademy-bijeenkomsten.

Laatste wijziging op 15 jan 2019