Seminar Internet of things: de mogelijkheden van sensordata en 5G

Datum: 07 MRT 2019 

Het internet of things (IoT) leidt tot enorme hoeveelheden data. De introductie van breedband 5G-technologie zal leiden tot nog meer data. In dit seminar maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen van IoT en raak je geïnspireerd om grote sensorgegevens te gebruiken bij campusontwikkeling en onderzoek.

Datum
07 mrt 2019
Tijdstip
12:00-16:40
Locatie
DOT, Groningen
Kosten
Geen
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Seminar

Combineer data om de uitdagingen van vandaag op te lossen

Het zijn niet alleen mensen die online zijn; 'dingen' zoals huizen, bruggen, thermostaten en zelfs campussen en dorpen zijn dat ook. De hoeveelheid gegevens die door sensoren wordt verzameld neemt evenredig toe. Hoe kunnen we gegevens analyseren en combineren om de uitdagingen van vandaag, zoals klimaat, beheersing van het aantal mensen, het milieu en het leven op de campus, op te lossen?

De RUG organiseert dit seminar in samenwerking met SURF, Hanzehogeschool Groningen en 5Groningen (initiatief van Economic Board Groningen).

Voor wie?

Ben je een onderzoeker of ben je betrokken bij campusontwikkeling en -innovatie? Mis dan dit Seminar Internet of Things niet! 

Concept programma

12.00 uur

Registratie met lunch

13.00 uur

Welkom 
Voorzitter: Wietske Degen (Liaison Officer Center for Information Technology, RUG)

13.10 uur Presentatie door The Green Village 
13.35 uur Presentatie door Target Fieldlab "Mining Big Data" 
14.00  uur

Parallelle sessie  1: 

  • SURF IoT platform: from Devices to a Cloud and back (David Salek, Advisor Data Processing, SURF)

De presentatie geeft een overzicht van het nieuwe SURF IoT-platform. Via een demo wordt getoond hoe sensordata geupload kan worden naar de cloud, hoe data gevisualiseerd kan worden, en hoe gebruik gemaakt wordt van event-driven analyses en terugkoppeling naar de sensor.

  • Privacy en veiligheid van IoT data (Frank Fransen, Senior scientist cyber security and robustness, TNO)
14.30 uur Pauze
15.00 uur

Parallelle sessie 2:

  • Agrifly (een pilot van 5Groningen en student-ondernemer Hanze UAS)

"We hebben meer capaciteit nodig": dynamische planning van ruimten voor onderwijs (Rudy Oude Vrielink, Universiteit Twente)

In het hoger onderwijs kunnen roosteraars amper alle aanvragen voor klaslokalen afhandelen. Meer capaciteit lijkt de universele oplossing te zijn. Maar weten we wat voor klaslokalen we moeten bouwen? Een statisch schema dat er alleen uitziet als alle evenementen in de klas passen, houdt geen rekening met de onderwijsdynamiek en voorkeuren van de leerkracht. Het lijkt tijd om roosters op een andere manier te bekijken.

15.30 uur SMART Zernike Campus (Carine Joosse, de Hanzehogeschool)
15.50 uur IoT examples for SMART campus (Paul Dekkers, SURF) 
16.10 uur Discussion IoT in Research
Panel: Carine Joosse (Hanze), David Salek (SURF), Peter Rake (5Groningen), N.N. (Moderator: Wietske Degen), Wout van Wezel (RUG)
16.40 uur Afronding en borrel

Laatste wijziging op 15 feb 2019