Workshop Kwaliteitsborging van open leermaterialen

Datum: 18 MRT 2019 

Hergebruik van open leermaterialen neemt een vlucht als docenten zien dat het materiaal van gedragen kwaliteit is. In de workshop Kwaliteitsborging van open leermaterialen ga je aan de slag met een kwaliteitsmodel en keurmerk voor open leermaterialen die binnen de eigen faculteit, opleiding of vakcommunity gedeeld worden.

Datum
18 mrt 2019
Tijdstip
12:30-16:00
Locatie
SURF-kantoor, Utrecht
Kosten
Geen
Voorkennis nodig?
Nee
Type onderwerp
Praktische vaardigheden
Soort bijeenkomst
Workshop

Kwaliteit van open leermaterialen

Een veelbelovend instrument voor het beoordelen van kwaliteit van open leermaterialen is een kwaliteitsmodel. Een kwaliteitsmodel is een set criteria, waarbij voor ieder criterium is vastgelegd waar het leermateriaal aan moet voldoen. Door het toekennen van een keurmerk wordt voor een docent online zichtbaar welk leermateriaal voldoet aan de eisen van kwaliteit die opgesteld zijn.

Werken aan je eigen kwaliteitsmodel

In de SURFacademy-workshop Kwaliteitsborging voor open leermaterialen ga je zelf aan de slag met het ontwikkelen van een kwaliteitsmodel aan de hand van het stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen. Er komen aansprekende voorbeelden aan bod van community’s die een kwaliteitsmodel hebben opgesteld en inzetten in het proces van open delen. Zo zijn er een aantal hogescholen die samenwerken aan het ontwikkelen van nieuw leermateriaal voor onderzoeksonderwijs in het ICT. Danny Plass, docent en onderzoeker HBO-ICT bij Saxion en projectleider van dit samenwerkingsverband, vertelt over hun ervaringen. Ook wordt het zoeken en beoordelen van open leermaterialen dat aan het kwaliteitsmodel voldoen getest. En als laatste wordt de inzet van keurmerken besproken tijdens de workshop.

De workshop wordt begeleid door Robert Schuwer, lector OER bij Fontys Hogeschool ICT en voorzitter SURF Special Interest Group Open Education.

Voor wie?

De workshop richt zich op docenten en ondersteuners (onderwijskundige, mediadeskundige, auteursrecht deskundige) bij het ontwikkelen van digitaal leermateriaal. Heb je interesse in het delen en hergebruiken van open leermaterialen en heb je een beeld hebben van de kwaliteit van leermaterialen? Dan ben je ook van harte welkom.

Tijdens de workshop ga je aan de slag met een eigen kwaliteitsmodel. Het is dan ook zeker een aanrader om samen met collega’s de workshop te volgen.

Programma

Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Inleiding: kwaliteit en keurmerken
  • Casussen uit het hoger onderwijs, o.a. boegbeeldproject HBO Verpleegkunde.
  • Aanpak: landelijk of vanuit instellingen laten ontstaan?
  • Aan de slag met het opstellen van een eigen kwaliteitsmodel aan de hand van het stappenplan.
  • Proces: hoe regel je het in je organisatie?

Na de workshop

Aan het einde van de dag gaan deelnemers terug naar de instelling met een eerste aanzet van een kwaliteitsmodel. Na de workshop is er gelegenheid om contact op te nemen met mede-deelnemers en de organisatoren om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Tijdens de workshop wordt in overleg met de deelnemers besproken hoe we dit organiseren.

Inschrijven en annuleren

Laatste wijziging op 12 feb 2019