Community meeting SIG-werkgroep Veilige Datakoppeling

Datum: 01 APR 2019 

Deze SIG meeting staat in het teken van de oplevering van de SIG-VDK toolbox. Hiermee wissel en koppel je persoonsgebonden datasets op een veilige manier. Sprekers inspireren je over de praktische kant en de juridische kant van deze SIG-VDK toolbox.

Datum
01 apr 2019
Tijdstip
13:00-17:00
Locatie
SURF-kantoor, Utrecht
Voorkennis nodig?
Nee
Soort bijeenkomst
Symposium

Focus op SIG-VDK toolbox

De succesvolle meeting van vorig jaar smaakte naar meer. Daarom organiseert de SIG-werkgroep Veilige Datakoppeling een nieuwe meeting waarin zij de vorderingen van het kernteam delen en recente ontwikkelingen presenteren over veilige koppelingen tussen datasets. 

De middag staat in het teken van de oplevering van de SIG-VDK toolbox. Deze toolbox is door het kernteam ontwikkeld en ondersteunt bij het veilig uitwisselen en koppelen van persoonsgebonden datasets. Sprekers belichten de praktische kant en de juridische kant van het gebruik ervan. 

Showcases, inspirerende sprekers, en de SIG-VDK toolbox zorgen ervoor dat je met inspiratie en een brok bruikbare informatie naar huis gaat! 

Voor wie?

Onderzoekers, data stewards, informatiebeveiligers, beleidsmedewerkers, ICT-managers van instellingen en andere stakeholders die samenwerken met een gezamenlijk nationaal belang voor onderzoek.

Concept programma

1.    Lancering van de SIG-VDK toolbox

2.    Toelichting van het juridische raamwerk

3.    Praktische uitwerking a.d.h.v. use-cases

4.    Pauze

5.    Gebruik van tooling; o.a. risc based anonimisatie

6.    Stand van zaken Nationale TTP service

7.    Netwerkborrel 

 

Kerngroep en samenwerking

Deze SIG werkgroep, gefaciliteerd door SURF, werkt nauw samen met het NFU data4lifesciences programma (WP6), NFU SIG-IB en de relevante werkgroepen van het landelijk coördinatiepunt research data management (LCRDM). Het creëert een netwerk waarin onderzoekers, informatiebeveiligers, beleidsmedewerkers, ICT-managers van UMC’s en instellingen en andere stakeholders samenwerken met een gezamenlijk nationale belang voor onderzoek. Het werken met persoonsgebonden data is met name in de medische en sociale wetenschappen aan de orde. Veilige datakoppeling is essentieel in big-dataonderzoek voor persoonsgebonden data.

De kerngroep bestaat uit: Erik Flikkenschild (voorzitter, LUMC), Irene Nooren (SURF), Jan Jurjen Uitterdijk (UMCG), Jan Willem Boiten (Lygature), Harry Pijl (UMCU), Wim Schaasberg (CBS), Sandor Schmikli (UMCU),Michel Paardekooper (VUMC, SIG-IB), Daniel Theunissen (MUMC), Rinus Voorham (PALGA), Tieneke Schaaij (Lygature).

Laatste wijziging op 14 feb 2019