Bijeenkomst Internationale aansluiting voor het onderwijs
Studenten, docenten en onderwijsondersteuners hebben te maken met onderwijsapplicaties die (inter)nationaal nog niet optimaal op elkaar aansluiten. Tegen welke problemen lopen zij daardoor aan? En wat is er nodig om te komen tot afspraken? Ben jij een informatiemanager of anders betrokken bij onderwijsondersteuning? Denk en praat mee op 16 of 19 juni.
- 16 — 19 jun 2023
-
Time10.30 - 16.30 uur
-
LocationSeats2Meet Utrecht
Internationale aansluiting
Heb je weleens meegemaakt dat je in het buitenland was en ontdekte dat de stekkers van je apparaten niet in de stopcontacten pasten? Dat gebeurt ook in het onderwijs: verschillende landen hebben verschillende afspraken, en die sluiten niet altijd optimaal op elkaar aan. Dat gebrek aan ‘internationale interoperabiliteit’ levert allerlei uitdagingen op. Denk aan:
- Onderwijsondersteuners die inschrijvingen van internationale studenten eenvoudiger willen maken, zowel voor henzelf als voor de student.
- Docenten die in hun vakken rekening moeten houden met verschillende indelingen van het academische jaar.
- Studenten die hun in het buitenland behaalde studiepunten niet erkend krijgen op de manier die ze willen.
Door de opkomst van het European University Initiative en de verdere flexibilisering van het onderwijs is er steeds meer behoefte aan processen die wel op elkaar aansluiten. Daarom werkt SURF samen met internationale partners aan de ontwikkeling van een digitale infrastructuur om die aansluiting te faciliteren. En daarvoor kunnen we jouw input goed gebruiken!

Meld je aan voor een van de twee bijeenkomsten
SURF organiseert twee bijeenkomsten om input op te halen en samen kennis en ervaringen uit te wisselen. Meld je aan voor een van de dagen.
We staan dan stil bij de volgende vragen:
- Welke problemen zie jij bij studenten, docenten en onderwijsondersteuners ontstaan doordat onderwijssystemen niet goed op elkaar aansluiten?
- Welke oplossingen zie je om de internationale aansluiting wel goed te organiseren?
- En waar zou SURF zich in deze context volgens jou op kunnen richten?
We zijn benieuwd naar ervaringen vanuit verschillende perspectieven: studenten, docenten, onderwijsondersteuners, etc. Meld je aan voor een van de twee bijeenkomsten die we organiseren.
Wat levert het op?
Na afloop:
- Heb je meer inzicht in de uitdagingen die er spelen op het gebied van internationale interoperabiliteit in het hoger onderwijs.
- Heb je de knelpunten gedeeld die volgens jou de meeste prioriteit hebben.
- Heb je ideeën opgedaan én gedeeld over mogelijke oplossingen, met behulp van energieke en actieve werkvormen.
- Hebben we samen verkend welke rol SURF in die mogelijke oplossingen kan spelen.
Meedoen zorgt er dus niet alleen voor dat je meer kennis krijgt over deze uitdagende thema’s, maar ook dat SURF nog beter weet hoe we jou en de rest van onze leden van dienst kunnen zijn.
Voor wie?
Deze bijeenkomsten zijn interessant als jij:
- Informatiemanager of functioneel beheerder bent en je bezighoudt met onderwijslogistiek: systemen om (inter)nationaal data tussen onderwijsinstellingen uit te wisselen.
- Student, docent of onderwijsondersteuner bent en vanuit je eigen ervaring kan delen waar je tegenaan loopt als onderwijssystemen niet goed op elkaar aansluiten. Bijv. omdat je:
- Je bezighoudt met flexibilisering
- Werkt bij een Student Information Point of Teacher Information Point
- Ervaring hebt met internationale onderwijsmobiliteit zoals Erasmus uitwisselingsprocessen
- Je inzet voor een European University Alliance of Education and Student Affairs
- Waardevolle input kan leveren over knelpunten en oplossingsrichtingen voor onderwijs in een internationale context.
Voorlopig programma
- 10.30 uur: Inloop met koffie
- 11.00 uur: Een interactieve presentatie over de uitdagingen en oplossingen die SURF signaleert op het gebied van internationalisering in het hoger onderwijs
- 12.00 uur: Lunch
- 13.00 uur: Ruimte om zelf input te geven en ervaringen uit te wisselen.
- 16.00 uur: Afronding
- 16.30 uur: Einde
Locatie
De bijeenkomsten vinden plaats bij Seats2Meet, Moreelsepark 65, Utrecht.
Inlezen
Wil je je van tevoren alvast verdiepen in het onderwerp? Lees dan het artikel 'Het fundament onder digitale transformatie architectuur'