Congres

Community meeting SIG-werkgroep Veilige Datakoppeling

Deze SIG-meeting staat in het teken van de oplevering van de SIG-VDK toolbox. Hiermee deel en koppel je persoonsgebonden datasets op een veilige manier. Diverse sprekers vertellen je meer over de praktische en de juridische kant van deze SIG-VDK toolbox.

Verschillende iconen met focus op icoon congres
01 apr 2019
Tijd
13:00-17:00
Plaats
SURF-kantoor, Utrecht

Focus op SIG-VDK toolbox

De succesvolle meeting van vorig jaar smaakte naar meer. Daarom organiseert de SIG-werkgroep Veilige Datakoppeling een nieuwe meeting waarin zij de vorderingen van het kernteam delen en recente ontwikkelingen presenteren over veilige koppelingen tussen datasets. 

De middag staat in het teken van de oplevering van de SIG-VDK toolbox. Deze toolbox is door het kernteam ontwikkeld en ondersteunt bij het veilig uitwisselen en koppelen van persoonsgebonden datasets. Sprekers belichten de praktische kant en de juridische kant van het gebruik ervan. 

Showcases, inspirerende sprekers, en de SIG-VDK toolbox zorgen ervoor dat je met inspiratie en een brok bruikbare informatie naar huis gaat! 

Voor wie?

Onderzoekers, data stewards, informatiebeveiligers, beleidsmedewerkers, ICT-managers van instellingen en andere stakeholders die samenwerken met een gezamenlijk nationaal belang voor onderzoek.

Concept programma

12:45 Inloop en welkom  
13:00 Opening Erik Flikkenschild (LUMC)
13:10 Privacy beoordeling & beslisboomstructuur Marie-Jose Bonthuis (Lifelines): 'Toelichting op beslisboomstructuur en wasstraat; wat persoonsgegevens van een directe en indirecte herleidbaarheid kunnen doen. Wat zegt de wet- en regelgeving.' 
14:00 Op Scientifisc-risico gebaseerde methode om gegevens te de-identificeren: (privacyanalyse) Marlon Dominguez (FG): 'Het belang van een privacy-evaluatie als een eerste stap.'
14:30 Pauze  
14:45 GDPR, doelbeperking en verwerking van nationale identificatienummers (bij CBS)

Rik van Breukelen (CBS/AVG)

15:15 Open Source-tools om Statistical Disclosure Control toe te passen (argus) Peter Paul de Wolf (CBS)
15:45 Aanbesteding SURFnet TTP: werk in uitvoering (RFP) Robert Griffioen (Projectleider SURF)
16:10 Overdracht toolbox naar ELSI Servicedesk Susanne Rebers (ELSI Servicedesk)
16:15 Netwerkborrel Overdracht aan ELSI Servicedesk

Kerngroep en samenwerking

Deze SIG werkgroep, gefaciliteerd door SURF, werkt nauw samen met het NFU data4lifesciences programma (WP6), NFU SIG-IB en de relevante werkgroepen van het landelijk coördinatiepunt research data management (LCRDM). Het creëert een netwerk waarin onderzoekers, informatiebeveiligers, beleidsmedewerkers, ICT-managers van UMC’s en instellingen en andere stakeholders samenwerken met een gezamenlijk nationale belang voor onderzoek. Het werken met persoonsgebonden data is met name in de medische en sociale wetenschappen aan de orde. Veilige datakoppeling is essentieel in big-dataonderzoek voor persoonsgebonden data.

De kerngroep bestaat uit:

  • Erik Flikkenschild (voorzitter, LUMC)
  • Irene Nooren (SURF)
  • Jan Jurjen Uitterdijk (UMCG)
  • Jan Willem Boiten (Lygature)
  • Harry Pijl (UMCU), Wim Schaasberg (CBS)
  • Sandor Schmikli (UMCU)
  • Michel Paardekooper (VUMC, SIG-IB)
  • Daniel Theunissen (MUMC)
  • Rinus Voorham (PALGA)
  • Tieneke Schaaij (Lygature)