Cursus

Gevorderde wetenschappelijke visualisatie met Blender: geometrie, scripts, animatie, actie!

Deze cursus is een vervolg op onze inleidende Blender-cursus. We gaan ervan uit dat je bekend bent met het werken met Blender en enige ervaring hebt met onderwerpen als de Blender UI, 3D meshes, materialen, belichting en camera's.

Vrouw wijst op scherm met visualisatie van zeestromingen
17 — 31 mei 2022
Plaats
Online

Wat leer je in deze cursus?

In deze cursus leer je een aantal geavanceerde Blender-onderwerpen:

  • De basis van de Python API die beschikbaar is in Blender. Je leert hoe de API is opgebouwd en uiteindelijk begin je met het maken van wat eenvoudige geometrie met code. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het schrijven van aangepaste import scripts of om handelingen uit te voeren die je anders handmatig zou doen.
  • De node-gebaseerde shader editor die wordt gebruikt om materialen te maken en te bewerken. In onze inleidende Blender-cursus zijn we wel in detail ingegaan op materialen, maar zonder de node-gebaseerde shader netwerken te beschrijven die de basis vormen van materialen. Hier gaan we dieper in op deze node netwerken en hoe ze te bewerken.
  • Meer geavanceerde animatieonderwerpen, zoals shape keys.

Een ander belangrijk onderdeel van de cursus is dat je werkt aan een visualisatie gebaseerd op jouw eigen onderzoek of andere projecten.

Duur van de cursus

Deze cursus bestaat uit 3 online sessies over een periode van 2 weken (17, 24, 31 mei). De basis van de cursus is een training in jouw eigen tempo gedurende de cursusperiode van 2 weken, waarbij  je gebruik maakt van cursusmateriaal dat wij ter beschikking stellen. Dit bestaat uit video's en oefeningen. Tijdens de cursusperiode kun je in jouw eigen tempo aan de materialen werken. We bieden een Discord communicatiekanaal met de cursusdocenten dat je kunt gebruiken voor vragen en feedback tijdens de cursus. We organiseren een klein aantal online plenaire sessies verspreid over de aangegeven periode van 2 weken, te beginnen met een inleidend webinar en 2 follow-up feedbacksessies. Deze worden gebruikt om jouw projecten te bespreken en ervoor te zorgen datje vooruitgang boekt.

Jouw eigen project en data

Om het meeste uit de cursus te halen willen we graag dat je een dataset uit je eigen werk (of een voorbeeld daarvan) kiest die je wilt gebruiken voor visualisatie met Blender. Als alternatief hebben we een back-up dataset om mee te werken, maar die zal hoogstwaarschijnlijk uit een ander wetenschappelijk domein komen dan dat van jou. Verzamel dus alsjeblieft data waarvan je denkt dat het geweldig zou zijn om er 3D visualisaties van te maken en waar je je goed bij voelt.

Tijdens de online sessies willen we graag dat je je visualisatiedoelen, je data en je vooruitgang bij het maken van een visualisatie met Blender presenteert. Tijdens de interactieve momenten zal ons visualisatieteam je verder helpen met je specifieke project en uitdagingen.

Meer informatie en aanmelden

We geven deze cursus in samenwerking met PRACE. Zie voor meer informatie en aanmelden: https://events.prace-ri.eu/event/1340/overview