Masterclass

Masterclass Energiebesparing op Dataservers

De LEAP-coalitie (waar SURF lid van is) organiseert eenmalig een online masterclass over energiebesparing op dataservers. In deze masterclass wordt de ‘Happy Flow Manual’ toegelicht en worden praktijkervaringen gedeeld. Na afloop heb je als systeembeheerder voldoende kennis om de mogelijkheden in de praktijk toe te passen.

Computerbord closeup met aansluitingen
11 mei 2021
Tijd
16:00-17:00
Plaats
Online

Zet je servers op eco-stand en bespaar circa 10% energie

In 2020 startte de datacenter-energiebesparingscoalitie ‘LEAP’ (Lower Energy Acceleration Program), met als doel om 20-40% energie te besparen in drie jaar tijd. De eerste LEAP Track, gericht op de inzet van bestaande technologie, heeft al mooie energiebesparende resultaten laten zien. Uit pilots blijkt dat door het gebruiken van eco-instellingen op servers kan 10% energiebesparing worden behaald, zonder dat dit invloed heeft op de performance.

De LEAP-coalitie heeft samen met RVO een handleiding opgesteld, genaamd ‘Happy Flow Manual’, die systeembeheerders stap voor stap meeneemt in het gebruiken van powermanagement en virtualisatie. Het gebruik van deze instellingen belemmert de performance niet. Het instellen is relatief eenvoudig en kan in een kleine 5-10 minuten per server; ongeveer 2 uur voor een kleinere organisatie.

Waarom meedoen?

Een lager energieverbruik verlaagt de energiekosten voor je organisatie. In de Metropool Amsterdam, met een grote concentratie datacenters, is een verlaging van het energieverbruik één van de manieren om een dreigende overbelasting van het energienetwerk het hoofd te bieden. Deze mogelijkheden zijn bovendien inmiddels via de Lijst Erkende Maatregelen door RVO verplicht gesteld.

Heb je de ‘Happy Flow Manual’ bestudeerd en heb je daarover vragen? Deel ze dan  met leap@amecboard.com zodat deze in de Masterclass aan de orde kunnen komen.

Programma

  • Waarom aan de slag met het energieverbruik van servers. Jeroen van der Tang van NL Digital geeft zijn visie.
  • Stap voor stap toelichting van de mogelijkheden door Dirk Harryvan (Certios), één van de opstellers van de Manual.
  • Eco-instellingen en virtualisatie in de praktijk. Jelle-Eric de Vries (KPN) was betrokken bij één van de pilots en deelt zijn ervaringen.

Voor wie

We dagen alle systeembeheerders in ons netwerk uit om op alle servers de eco-stand te activeren. Samen maken we impact!