Wat levert eXtended Reality (XR) op voor onderwijs en onderzoek? Meer dan 220 bezoekers hebben dat zelf ontdekt tijdens de Nationale XR Dag die werd georganiseerd door TU Delft Library en SURF. Lees meer over deze dag in de highlights of bekijk de presentaties.
Keynotes National XR event
De keynotes van het Nationale XR evenement zijn Joris Weijdom onderzoeker en ontwerper van performatieve XR ervaringen, docent aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Esther Mertens postdoctoraal onderzoeker Klinische Neurologische Ontwikkelingswetenschappen aan de Universiteit Leiden. Lees meer over hun presentatie en hun bio.

Waarom je je toekomstige zelf zou moeten ontmoeten
Wie ben je over tien jaar? Je toekomstige zelf leren kennen kan je helpen bij het nemen van betere en meer toekomstgerichte beslissingen. Tijdens deze presentatie laat ik zien hoe we mensen via een smartphone applicatie en immersieve virtual reality in contact brengen met hun toekomstige zelf en bespreek ik het ontwikkelingsproces van onze interventie.
Over Esther Mertens
Esther Mertens heeft zowel de research master ‘Development and Socialization in Childhood and Adolescence’ als de klinische master ‘Orthopedagogiek’ (cum laude) gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Voor haar thesis over heterogeniteit in reactie op Multisysteem Therapie heeft ze de thesisprijs van de ‘Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen’ (NVO) ontvangen. Na afronding van haar masters is Mertens gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht waarbij ze onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit en componenten van universele schoolinterventies.
Haar onderzoeksinteresses richten zich op praktijkgericht onderzoek. Ze is met name geïnteresseerd in interventie ontwikkeling, interventie componenten, en factoren die verschillen in reacties op interventies kunnen verklaren. In haar analyses combineert ze graag een persoon-gerichte aanpak, zoals latente groeimodellen, met een variabelen-gerichte aanpak.Momenteel is Mertens werkzaam als postdoc op het FutureU project binnen het ERC Consolidator project van Prof. Dr. Van Gelder. Binnen dit project houdt ze zich bezig met de ontwikkeling van een interventie waarbij gebruikt wordt gemaakt van Virtual Reality en een Smartphone app, en het opzetten van een RCT.

Collaboratief ontwerp in en voor XR - waarom we moeten bodystormen in openbare virtuele ruimten
In deze lezing laat Joris Weijdom zien wat er komt kijken bij het ontwerpen van zinvolle en geavanceerde XR-ervaringen. Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit de kunst laat hij zien hoe het lichaam centraal staat in collaboratieve ontwerpprocessen en de resultaten daarvan. Deze voorbeelden bieden een voorproefje van mogelijke toekomstige toepassingen, waarbij real-life en Metaverse-achtige omgevingen worden gemengd, terwijl tegelijkertijd het belang van virtuele openbare ruimten, interoperabiliteit, creative commons en open toegang wordt benadrukt.
Over Joris Weijdom
Joris Weijdom is onderzoeker en ontwerper van performatieve XR-ervaringen en docent aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij onderzoekt belichaamde ontwerpmethodologieën in collaboratieve mixed-reality omgevingen met de Universiteit Twente. Lees meer over Joris.