Informatiebijeenkomst

Peer visit: Leren in wisselwerking met de maatschappij

Het wordt steeds belangrijker voor onderwijsinstellingen om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken in de regio. Hoe stimuleer je de samenwerking met betrokken spelers? Kom naar de bijeenkomst op 19 maart waar we drie praktijkvoorbeelden delen van Stadslab Eindhoven, Hefhouse Rotterdam en Academie van de Stad. 

onderwijslogistiek
19 mrt 2024
Tijd
14.00 - 17.00 uur
Plaats
Stadslab Eindhoven, Gasfabriek 6, 5613 CP Eindhoven

Kennismaking verschillende concepten 

Het Stadslab Eindhoven is de R&D-afdeling van de stad en haar bewoners. Het Stadslab helpt een betere woon- en leefomgeving te realiseren door met bewoners en professionals innovatieve oplossingen te bedenken en uit te voeren voor de stad. Veel onderwijsinstellingen uit Eindhoven werken als partners met en in het Stadslab. 

In het ‘Redefining the Classroom’ project van HefHouse in Rotterdam werken de Erasmus Universiteit, Hogeschool Utrecht en het Albeda college samen en geven ze ruimte aan samenwerking tussen studenten en de gemeenschap van Rotterdam- Zuid.  

Academie van de stad in Amsterdam faciliteert al jaren projecten waaraan studenten werken aan maatschappelijke vraagstukken uit de stad. Tijdens deze bijeenkomst wordt een bijzonder initiatief uitgelicht: het ‘Springlevend wonen’concept, waarbij wonen en een maatschappelijke functie worden gecombineerd.  

 Verdiepende gesprekken  

Naast de presentaties gaan we ook samen het onderwerp verder verkennen. Dit doen we door met elkaar in gesprek te gaan. Per praktijkvoorbeeld bespreken we de uitdagingen en gaan we op zoek naar oplossingen. Hierbij zoomen we ook in op de onderwijsruimtes die dit onderwijsconcept goed ondersteunen. Dit doen we in drie rondes 

 Programma

 •  14:00     Welkom 
 • 14:05     Introductie Stadlab Eindhoven + gelegenheid tot vragen 
 • 14:20     Introductie HefHouse – redefining the classroom + gelegenheid tot vragen 
 • 14:35     Introductie Academie van de stad – Springlevend Wonen + gelegenheid tot vragen 

 Rondetafelgesprekken

 •  14:50    Ronde 1
 • 15:20    Ronde 2 
 • 15:50    Ronde 3 
 • 16:20    Afsluiting 
 • 16:30    Borrel 

 Doelgroep 

Deze bijeenkomst is voor iedereen die werkt binnen het mbo, hbo en wo en aan de slag wil met Leren in samenwerking met de maatschappij. Naast docenten, ondersteuners en beleidsmakers zijn ook mensen die verantwoordelijk zijn voor de onderwijsruimtes binnen hun instelling van harte welkom.  

 Opbrengsten 

Na afloop van deze bijeenkomst: 

 • Heb je meer kennis over Leren in samenwerking met de maatschappij en ideeën hoe je dit in je eigen onderwijs of instelling kunt realiseren.  
 • Inzicht en inspiratie opgedaan over learning spaces die het concept Leren in samenwerking met de maatschappij ondersteunen. 
 • Je netwerk uitgebreid met experts die actief zijn binnen her onderwijs rond het thema Leren in samenwerking met de maatschappij.  

Aanmelden 

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus geef je snel op!