Overig

Privacyrede 2022: Kees Verhoeven over ‘Hoe beschermen we onze rechtstaat in het digitale tijdperk?’

Hoe sta je op tegen techreuzen als Google en Facebook? En hoe stoppen we de datahonger van de overheid? In deze Privacyrede – een gezamenlijk event van SETUP, TivoliVredenburg en SURF – gaat Kees Verhoeven in op de vraag hoe we onze rechtstaat kunnen beschermen in het digitale tijdperk.

Illustratie met de tekst Privacyrede 2022
17 feb 2022
Tijd
19.00 tot 21.30 uur
Plaats
TivoliVredenburg (Utrecht)

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen hebben we de Privacyrede verzet naar 17 februari 2022.

In de Privacyrede van 2020 stelde Marleen Stikker dat het internet stuk is. We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd en geleefd en we hebben het zelf laten gebeuren. Een internet dat niet alleen draait op datagedreven winstmodellen, maar óók op publieke waarden, betekent alle zeilen bijzetten. In deze nieuwe privacyrede pakt Kees Verhoeven de draad op.

  Privacy van meerdere kanten aangevallen

  Foto van Kees Verhoeven

  Fotograaf Bas de Meijer

  Tijdens de Privacyrede laat oud-Kamerlid Kees Verhoeven zien dat onze privacy in het digitale tijdperk van verschillende kanten tegelijk wordt aangevallen. Hiervoor neemt hij ons eerst mee naar het eind van de vorige eeuw. Toen het internetoptimisme nog groot was, de dot.com bubble nog moest barsten en de Twin Towers nog overeind stonden. Hij toont hoe een aantal historische gebeurtenissen rond het symbolische sleuteljaar 2000 leidden tot de hedendaagse datazucht die het mechanisme vormt achter zowel het verdienmodel van Big Tech als de controledrang van Big States. Vervolgens werpt Kees een kritische blik op het handelen van democratische rechtsstaten zoals Nederland met als centrale vraag: Hoe waarborgen we een menselijke samenleving en een sterke democratie in het digitale tijdperk?

  Digitalisering hoger op de politieke agenda: hoe?

  Ondanks dat het 'geen sexy onderwerp' lijkt, moet digitalisering een veel hogere prioriteit op de politieke agenda krijgen. Juist omdat de maatschappelijke impact zowel geleidelijk, geruisloos als gigantisch is. Naast de ongefundeerde drang om iets met technologie te willen doen - denk aan cameratoezicht en computersystemen tegen fraude - legt de stortvloed aan technologische ontwikkelingen ook druk op het ecosysteem waarin politici en bestuurders opereren. Volgens Kees is het daarom de hoogste tijd om de overheid een digitale spiegel voor te houden met als doel om de obsessie met data en controle in te ruilen voor nieuwe denkwijzen en meer vertrouwen.

  Over Kees Verhoeven

  Kees Verhoeven (1976) was tussen 2010 en 2021 Tweede Kamerlid voor D66. Hij hield zich tijdens zijn Kamerlidmaatschap bezig met onder andere privacy, digitalisering en de macht van techreuzen. Kees werd tweemaal benoemd tot ict-politicus van het Jaar en is tevens ambassadeur van de Technologie Kieswijzer. Nu hij uit de Kamer is vertrokken, zet hij deze missie buiten de politiek door via zijn bureau Digitale Zaken.

  Voor wie?

  Voor leden van SURF die interesse hebben in dit onderwerp.

  Programma

  20.00 uur Start Privacyrede (zaal Herz)
  21.30 uur Netwerkborrel in TivoliVredenburg

  Tickets

  SURF stelt voor zijn leden kaarten beschikbaar. Als je instelling geen lid is van SURF en je wil de rede graag bijwonen, dan kan dat uiteraard ook. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli Vredenburg. Een ticket kost 7,50 euro.

  Over de Privacyrede

  De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. De Privacyrede is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de zevende editie. SETUP is het platform voor een technologie-kritische samenleving. Met artistiek ontwerpend onderzoek maken we de dagelijkse toekomst van technologie tastbaar.

  Meer informatie