Overig

Privacyrede 2023: Hybrid Human Harry Parker - Hoe leer je leven als mens-machine?

Wat doet technologie als deel van je lichaam met je zelfbeeld en je persoonlijkheid? In de Privacyrede van 2023 vertelt Harry Parker, hybrid human, aan schrijver Ewoud Kieft zijn eigen ervaringen. Het onderwerp sluit aan op actuele thema's als toegankelijkheid en inclusiviteit. En in het verlengde daarvan wat het betekent voor privacy en security.

Hybrid Humans
19 apr 2023
Tijd
20.00 tot 21.30 uur
Plaats
TivoliVredenburg (Utrecht)

Nieuw lichaam, nieuwe identiteit

De Britse veteraan Harry Parker verloor tijdens zijn laatste missie zijn beide benen door een explosief, en heeft er twee hi-tech prothetische benen voor terug gekregen. Ondanks dat hij kan leven als voorheen, beschouwt hij zichzelf nu als een ander persoon: een nieuw lichaam met een nieuwe identiteit.

Toegankelijkheid en inclusiviteit: belangrijke thema's in onderwijs 

Toegankelijkheid en inclusiviteit zijn actuele thema's in de publieke waarden discussie die we binnen de SURF-coöperatie voeren. Het onderwerp van de rede sluit hier op aan. Het laat zien dat er mensen zijn die fysiek afhankelijk zijn van digitale middelen en dat we die op een andere manier moeten benaderen. Dat vraagt niet alleen om een andere kijk, maar ook op een andere aanpak van privacy en security zoals we die nu kennen.

De hybride mens

Harry Parker

Harry Parker - Foto Steven Pocock / Wellcome Collection

Het is nu 13 jaar geleden dat Harry Parker in Afghanistan zijn beide benen verloor. Uitgerust met twee hi-tech prothetische ledematen, kan Harry nu hand in hand lopen met zijn vrouw en zijn kinderen op zijn schouders dragen. Van buitenaf zou gemakkelijk kunnen worden geconcludeerd dat hij zich buitengewoon goed heeft aangepast aan zijn nieuwe lichaam. Maar hij beschouwt zichzelf nog steeds als een ander persoon - een "nieuw lichaam met een nieuwe identiteit" die "12% machine" is. Zijn rechterknie wordt bijvoorbeeld aangestuurd door een microprocessor, met geavanceerde sensoren die de krachten op het been kunnen meten en de bewegingen ervan kunnen sturen. Het is, zegt hij, alsof hij nog een brein in zijn ledemaat heeft.

Deze transformatie heeft geleid tot Parkers boek, Hybrid Humans, dat de allernieuwste medische technologie onderzoekt en de implicaties van deze ontwikkelingen voor onze identiteiten. Tijdens de Privacyrede vertelt hij aan schrijver Ewout Kieft over zijn ervaringen.

Over Ewout Kieft

Ewoud Kieft (1977) is schrijver, historicus en muzikant. Eerder schreef hij War Enthusiasm en The Banned Book. Beide boeken stonden op de shortlist voor de Libris Geschiedenisprijs. Van een schrijver van succesvolle historische non-fictieboeken zou je niet onmiddellijk een roman over de toekomst verwachten. Toch heeft Ewout Kieft deze stap gezet. In De onvolmaakten, de debuutroman van Ewoud Kieft, schrijft hij over onze toekomstige wereld waarin bijna alles door kunstmatige intelligentie gestuurd en gereguleerd zal worden. In zijn dystopische roman, die zich rond het jaar 2060 afspeelt, roept Kieft prangende vragen op: hoe verhouden wij ons tot die kunstmatige intelligentie? Hoeveel geven we uit handen? En wat betekent dat voor onze wereld?

Voor wie?

Voor leden van SURF die interesse hebben in dit onderwerp.

Programma

20.00 uur Start Privacyrede (zaal Hertz)
21.30 uur Netwerkborrel in TivoliVredenburg

Tickets

SURF stelt voor zijn leden kaarten beschikbaar. Als je instelling lid is van SURF, schrijf je dan in via de inschrijflink op deze pagina. Als je instelling geen lid is van SURF en je wil de rede graag bijwonen, dan kan dat uiteraard ook. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli Vredenburg. Een ticket kost 10 euro.

Over de Privacyrede

De Privacyrede biedt een podium aan personen die een vernieuwende blik werpen op de maatschappelijke gevolgen van technologie. Dit is een jaarlijks evenement georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met TivoliVredenburg. Dit is de achtste editie. SETUP is het platform voor een technologie-kritische samenleving. Met artistiek ontwerpend onderzoek maken we de dagelijkse toekomst van technologie tastbaar.