Seminar

Seminar 21 juni 2022: digitale toegankelijkheid van de Digitale leer- en werkomgeving.

Het onderwijs wordt steeds digitaler en afhankelijker van technologie. Voor steeds meer studenten maakt digitale toegankelijkheid het verschil om wel of niet te kunnen studeren. Wil jij een bijdrage leveren aan de digitale toegankelijkheid van jouw studenten? Schrijf je in voor het seminar Digitale toegankelijkheid van de DLWO op 21 juni 2022.

SIG Digitaal toetsen
21 jun 2022
Tijd
15.00 - 17.00 uur
Plaats
SURF

Digitale voorzieningen toegankelijk voor iedereen?

De maatschappij wordt steeds digitaler en afhankelijker van technologie. Het verandert de manier waarop wij leven, werken en leren radicaal. Onderwijsinstellingen bieden onderwijs steeds meer  digitaal aan en zijn digitale voorzieningen, zoals de digitale leeromgeving, niet meer weg te denken uit het onderwijs. Deze digitale voorzieningen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Maar toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Digitale toegankelijkheid maakt voor een grote groep studenten het verschil om wel of niet te kunnen studeren en hun studie op tijd te kunnen afronden. Ruim 30% van de studenten heeft een functiebeperking, een derde ervaart hierdoor belemmeringen. Hoe houd je rekening met deze studenten die met hun functiebeperking documenten niet digitaal kunnen lezen? Wat als studenten geen geluid kunnen horen of video’s niet kunnen zien? Hoe houd je hier rekening mee met online en offline onderwijs en toetsen?

Hogere kwaliteit van de digitale leer- en werkomgeving

Er is Europese en landelijke wet- en regelgeving om digitale toegankelijkheid te bevorderen. Maar naast deze verplichting zijn er ook andere redenen om als onderwijsinstelling bezig te zijn met digitale toegankelijkheid. Verbeterde toegankelijkheid leidt namelijk ook tot een hogere kwaliteit van de digitale leer- en werkomgeving en een betere ervaring waar alle gebruikers voordeel uit kunnen halen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van universal design: een ontwerpmethode om gebruiksvriendelijk en toegankelijk te ontwerpen voor een zo groot mogelijke groep van gebruikers.

Programma

In het seminar krijg je handvatten om de digitale toegankelijkheid van de eigen Digitale leer- en werkomgeving te verbeteren en leer je meer over de wet- en regelgeving rondom het thema digitale toegankelijkheid. Ook gaan we in gesprek over vraagstukken die rond dit thema bij instellingen leven en worden good practices gedeeld.

Voor wie?

Het seminar is interessant voor iedereen die zich in het hoger onderwijs bezighoudt met inrichting en doorontwikkeling van de digitale leer- en werkomgeving. Dat kan zijn vanuit een ict-invalshoek maar ook als informatiemanager of communicatiespecialist.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit seminar of heb je vragen over digitale toegankelijkheid of de digitale leeromgeving? Neem contact op met Kees de Brouwer,brouwer.de.k@hsleiden.nl

Of lees meer over de SIG Digitale leer- en werkomgeving. .