Seminar

Seminar Digitale Tweelingen voor Aardwetenschappen: Hoe bereid je je infrastructuur voor?

Dit seminar introduceert het concept van Digital Earth Twins. Hoe kan de Nederlandse onderzoeksgemeenschap haar infrastructuur voorbereiden om volledig gebruik te maken van de data? Destination Earth, een Europees programma om digitale tweelingen van de aarde te bouwen voor een duurzame toekomst.

Earth observation
21 nov 2022
Tijd
11.00 tot 16.30
Plaats
SURF kantoor, Utrecht

Bestemming Aarde

Destination Earth (DestinE) wil op wereldschaal een uiterst nauwkeurig digitaal model van de aarde ontwikkelen om de interactie tussen natuurverschijnselen en menselijke activiteiten te volgen en te voorspellen. DestinE opent het potentieel van digitale modellering van het aardsysteem. Op dit niveau betekent dat een echte doorbraak in termen van nauwkeurigheid, detail, toegang tot informatie, snelheid en interactiviteit.
Dankzij de ongekende observatie- en simulatiecapaciteit van DestinE, versterkt door een nieuwe digitale infrastructuur (incl. EuroHPC Exascale-systemen) en AI-capaciteit, kunnen we beter voorbereid zijn om te reageren op grote natuurrampen, ons aan te passen aan de klimaatverandering en de sociaaleconomische gevolgen te voorspellen. DestinE ondersteunt de Green Deal-actie en de digitale strategie van de Europese Commissie

Uitdagingen voor onderzoekers

De hoeveelheid beschikbare data voor aardwetenschappelijk onderzoek wordt steeds groter. DestinE zal enerzijds geavanceerde modellen en real-time metingen omvatten, maar anderzijds ook enorme hoeveelheden nieuwe gegevens genereren. Hoe kun je als onderzoeker ervoor zorgen dat je klaar bent om deze gegevens te verwerken en te analyseren voor innovatief onderzoek? Welke infrastructuren zijn al beschikbaar en wat ontbreekt er nog?
Dit seminar brengt belanghebbenden samen om deze vragen te bespreken en samenwerkingsverbanden op te bouwen die nodig zijn om de Nederlandse onderzoeksgemeenschap voor te bereiden op DestinE.

Voertaal seminar: Engels

Voor wie?

Researchers, Program managers, IT support, Data scientists

Organisatie

Dit seminar wordt georganiseerd door SURF, in samenwerking met het Netherlands Space Office (NSO).

Programma

Tijd Onderdeel
10.30 Ontvangst

11.00

Ron Augustus (SURF)
Welkom bij SURF
11.10

Wilco Hazeleger (UU)
Keynote

11.45 Raymond Sluiter (NSO)
Destination Earth & Earth Observation Infrastructures
12.05 Femke Vossepoel (TUD)
Digital Twins for safe and sustainable Delta development in a changing Climate
12.30 Lunch
13.30 Thomas Geenen (ECMWF)
Keynote
14.05 Dainius Masilinius (WUR), Björn Backeberg (Deltares)
The Green Deal Data Space and the Federated Earth System platform
14.15 Haili Hu, Raymond Oonk (SURF)
Working together with SURF for Earth Sciences
14.25 Break out session / Futuring
15.25

Break

15.40 Tomislav Hengl (OpenGeoHub)
Decentralised computing infrastructures and open source cloud-solutions for Digital Earth Twin systems (or how to scale-up a proven idea within a modest computing budget)
16.05 Gennadii Donchyts (Google)
Google Earth Engine
16.30 - 17.30 Afsluiting en borrel