Seminar

Seminar Enabling Copernicus Big Data Analytics through European Open Science Cloud

Hoe krijgen onderzoekers op het gebied van aardobservatie toegang tot de beschikbare data en rekenfaciliteiten? In dit seminar wordt uitgelegd wat C-SCALE doet en hoe Nederlandse onderzoeksgroepen kunnen deelnemen.

Koolmonoxideconcentraties in de atmosfeer, gemeten door Tropomi
27 okt 2021
Tijd
13.00-16.30
Plaats
Online (indien mogelijk een beperkt aantal deelnemers op locatie)

Uitdagingen voor onderzoek

Met de groei van de hoeveelheid satellietdata groeit het aantal wetenschappers dat zich met aardobservatie bezighoudt. De uitdagingen voor onderzoekers zijn onder meer toegang tot geschikte rekenfaciliteiten om de enorme hoeveelheden data te verwerken, en om deze gegevens gemakkelijk toegankelijk te maken. Hoe zorgen we dat de toegang tot infrastructuur laagdrempelig blijft en schaalt met de beschikbare data? Is het beter gebruik te maken van eigen infrastructuur, of kunnen we vertrouwen op de continuiteit van externe platformen?

Het project C-SCALE

Het dit jaar gestarte Horizon2020-project C-SCALE (Copernicus - eoSC AnaLytics Engine) verbindt Copernicus-data met Nederlandse en Europese infrastructuur-services om zo het aardobservatie-onderzoek nog beter te faciliteren. In dit seminar leggen we uit wat C-SCALE doet en hoe Nederlandse onderzoeksgroepen via een nieuwe C-SCALE call zelf kunnen deelnemen. Daarnaast vertellen de deelnemende C-SCALE partners over hun onderzoek en sluiten we af met een keynote over de internationale ontwikkelingen op het gebied van aardobservatie.

Voorlopig programma

13:30

Keynote: C-Scale explained

Christian Briese (Earth Observation D..C., EODC, Vienna)

13:50

User story: Wageningen

N.N.

14:10

User story: VITO

N.N.

14:30

User story: Deltares

N.N.

14:50

Break

 

15:05

C-Scale opportunities

Bjorn Backeberg (Deltares)

15:20

Working together with SURF

Raymond Oonk, Annette Langedijk (SURF)

15:45

Keynote: Earth Observation in international perspective

Raymond Sluiter (NSO)

16:15

Discussion

 

16:30

Closure

 

De voertaal is Engels.

Voor wie?

Onderzoekers, onderzoeksupporters, strategisch management

Organisatie

Dit seminar wordt georganiseerd door SURF, in samenwerking met het Netherlands Space Office (NSO), Deltares, en Wageningen University and Research.