Seminar

Seminar Hoe maak je je ict-landschap technisch cyberweerbaar? - VOL

Instellingen weerbaar maken en houden tegen cyberdreigingen is een belangrijke ambitie, en tegelijkertijd een grote opdracht. Ook in het ict-landschap: hoe zorg je dat je ict-omgeving technisch cyberweerbaar is? Laat je daarover inspireren tijdens deze sessie van het Security Expertise Centrum. En ga naar huis met concrete adviezen!

Vrouw van achter gefotografeerd zitten op een bank met een mobiele telefoon in haar hand
28 nov 2022
Tijd
9.00 - 17.00 uur
Plaats
SURF-kantoor, Utrecht

Ict moet cyberweerbaar zijn

Een belangrijke ambitie binnen SURF is dat alle instellingen en de sector als geheel weerbaar zijn en blijven tegen cyberdreigingen zodat we allemaal zonder zorgen ons werk kunnen doen. Daarvoor moeten we ook de technische cyberweerbaarheid in het ict-landschap van de onderzoeks- en onderwijsinstellingen borgen.

NBA-volwassenheidsmodel

In onze aanpak staat het NBA-volwassenheidsmodel centraal. Dit model bevat een groot aantal procesmaatregelen, maar ook technische maatregelen die je als instelling op orde moet hebben. In deze bijeenkomst gaan we (dieper) in op hoe je dat kunt realiseren. Denk daarbij aan onderwerpen zoals logging en monitoring, netwerksegmentatie en autorisatiestructuur.

Concrete adviezen

In dit seminar krijg je concrete adviezen om vanuit het zero-trustgedachtegoed (met als basisgedachte: “never trust, always verify”) te komen tot een roadmap om de cyberweerbaarheid in het ict-landschap met technische maatregelen te versterken. Met keynotes van specialisten uit de publieke sector (onder andere MBO Digitaal, NCSC en Inholland) en het bedrijfsleven (onder andere Fox-IT, Microsoft en Cisco). Zij laten op basis van praktijkcasussen zien welke technische maatregelen zinvol zijn.

Voor wie?

Deze inspiratiesessie is interessant voor je als je bij een bij SURF aangesloten onderzoeks- of onderwijsinstelling werkt als ISO, CISO, IT-manager, IT-adviseur, IT-specialist of securityspecialist.

Programma

9.00

Inloop

9.30 Opening en introductie (Ed de Vries - SURF)

9.50

NBA-volwassenheidsmodel, basismaatregelen en zero-trust in perspectief (Martijn Bijleveld, Henk Links en Ludo Cuijpers - MBO Digitaal)

10.40

Zero-trustgedachtegoed in een notendop (Anna Prudnikova - Secura)

11.30

Zero-trust nut en noodzaak, a war story (Christo Butcher, Hendrik Schimmelpenninck - Fox-IT)

12.15

Lunch

13.00

Presentatie van een best practice (Marco Roeffen, Jan Heijdra - Cisco)

13.50

Presentatie van een best practice (Ronald Schouten, Yaniv Volinsky - Microsoft)

14.40

Presentatie van een praktijkcase (Luuk Matthijssen - NCSC en Remco Boersma - Ministerie van Justitie en Veiligheid)

15.30

Presentatie van een praktijkcase (Robert Beudeker - Inholland)

16.15

Afsluiting (Ed de Vries - SURF)

16.30 Borrel en napraten

Over het Security Expertise Centrum

Deze bijeenkomst is de eerste bijeenkomst van het SURF Security Expertise Centrum. Dit platform helpt instellingen weerbaar te maken en te houden tegen cybersecuritydreigingen en -aanvallen. In dit samenwerkingsverband van instellingen, SURF en externe partners bundelen, ontwikkelen en ontsluiten we kennis en expertise op het gebied van security op één platform. Het centrum is nog in ontwikkeling.

Lees meer over het Security Expertise Centrum