Beschrijving sessies Netwerkdag

Sessies parallelronde 1: 

Via SURF naar de cloud

Sprekers: Selwyn Jonges en Frank Pinxt (SURF)

Steeds meer instellingen brengen delen van hun ICT-infrastructuur onder in de publieke cloud. In deze presentatie bespreken we de verschillende mogelijkheden om je eigen infrastructuur te koppelen aan de publieke clouds.

Locatie: De Droogcabine

Ontwikkelingen netwerkdiensten SURF

Sprekers: Alexander van den Hil, Florian Draisma en Richa Malhotra (SURF)

Welke diensten biedt SURF op het gebied van netwerken en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? In deze presentatie lichten we het portfolio van de netwerkdienstverlening toe en bespreken we diensten als SURFinternet, SURFlichtpaden en SURFwireless. 

Locatie: Wachtkamer 6

Intelligent beton: ICT bij duurzame bouw

Spreker: Gerard Verwoolde, ICT-adviseur (HU)

Wat levert een IP-netwerk in gebouwen op? Door het verzamelen en combineren van gegevens (uiteraard wel volgens de AVG) verkrijgen we informatie om duurzamer gebruik te maken van gebouwen. Zo bouwen we intelligente steden. Wat betekent dit voor het onderwijs?

Locatie: Het Onderdelendepot

Location-based services bij Universiteit Twente

Spreker: Jeroen van Ingen (Universiteit Twente)

Location-based services zijn hot. In deze sessie vertellen we waarom de Universiteit Twente heeft gekozen voor het plaform MazeMap en hoe we dit platform inzetten voor indoornavigatie, het vinden van vrije ruimtes, visualisatie van sensordata en meer. Je komt meer te weten over de technieken voor indoor positioning (wifi, BLE en UWB), het werken met geodata en het gebruik van Mazemap. 

Locatie: Het Ketelhuis

Quantumtechnologie: wat betekent dit voor jou?

Spreker: Rob Smets (SURF)

In deze sessie nemen we je mee in een wereld waarin internetdiensten en toepassingen gebruik maken van het (ogenschijnlijk vreemde) gedrag van fotonen, elektronen en andere kleine deeltjes waaruit alles om ons heen is opgebouwd. Leer wat quantumtechnologie kan betekenen voor jou. 

Locatie: De Zandstraalcabine

Productontwikkeling met behulp van Digital Twins

Spreker: Roy Damgrave (Universiteit Twente)

De werkelijke en virtuele wereld is steeds meer met elkaar verweven. Om te begrijpen hoe een ontwerp zich manifesteert in de echt wereld kunnen we gebruik maken van de connectiviteit en aanpasbaarheid van ‘connected’ producten. Kom meer te weten over de mogelijkheden van Digital Twins en wat dit betekent voor het onderwijs. 

Locatie: Wachtkamer 5

Sessies parallelronde 2:

SURFnet8: automatiseren van netwerkbeheer

Sprekers: Peter Boers en Dennis Maat (SURF)

Met de komst van Netwerk Automation en het automatiseren van netwerkbeheer hoopt SURFnet aangesloten instellingen sneller en beter van dienst te zijn. Via interactieve demo’s tonen we hoe het werkt. Na deze (technische) sessie weet je meer over de technologie die we gebruiken en wat dit betekent voor jou.

Locatie: De Droogcabine

eduroam Visitor Access gaat wereldwijd (en andere ontwikkelingen)

Spreker: Florian Draisma (SURF)

Het gebruik van eduroam Visitor Access (eVA) blijft maar groeien: in 2015 gestart en inmiddels gebruikt ongeveer de helft van de SURF-leden met eduroam eVA. Vanwaar dit (internationale) succes, wat zijn nieuwe mogelijkheden en welke toekomstige mogelijkheden staan er op de roadmap?

Locatie: Het Ketelhuis

5G op jouw campus?

Spreker: Maurice van den Akker (SURF)

SURF onderzoekt samen met instellingen nut en noodzaak van inpandige connectiviteit op campussen van de toekomst. We praten je bij over recent onderzoek en pilots, en de toekomstige mogelijkheden die we zien. Daarbij belichten we verschillende aspecten: techniek, architectuur, maar ook de financiële consequenties. 

Locatie: Het Onderdelendepot

HORA toegepast voor HU-dienstenportfolio

Sprekers: Joost Veerman en Gerard Verwoolde (Hogeschool Utrecht)

Voor een aantal generieke ICT-diensten heeft de Hogeschool Utrecht de software en hardware dienstcomponenten gemodelleerd op basis van de Hoger Onderwijs Referentie Architectuur (HORA). Dit maakt inzichtelijk hoe de HU het dienstenportfolio kan realiseren op basis van herbruikbare generieke componenten. Daarnaast helpt het bij de keuze: wat doen we in eigen beheer en wat via SaaS- en PaaS-diensten?

Locatie: Wachtkamer 6

Valuable transfer nodes for research (Engelstalig)

Spreker: Joseph Hill (Universiteit van Amsterdam)

This presentation will cover the challenges researchers face in transferring large data sets. Which tools are currently available? How can data transfers nodes be used as part of a general purpose solution? 

Locatie: De zandstraalcabine

Digitaal toetsen: ervaringen van de UU en TU/e

Sprekers: Huub de Hesselle (Technische Universiteit Eindhoven) en Gerdine Slot (Universiteit Utrecht)

De Universiteit Utrecht neemt digitale toetsen af op een grootschalige toetsvoorziening met 1200 chromebooks van de universiteit. De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan digitaal toetsen op notebooks van studenten zelf. In deze sessie hoor je waarom de UU en TU/e verschillende keuzes hebben gemaakt en welke uitdagingen ze tegenkwamen rondom netwerktoegang en security. 

Locatie: Wachtkamer  5