Congres
SURF Netwerkdag

De SURF Netwerkdag is het event dat netwerktechnologie en innovatie met elkaar verbindt en waar je wordt bijgepraat over trends op vast en draadvrij netwerkgebied. De volgende editie vindt plaats in 2025. 

SURFnetwerkdag Logo

Terugblik SURF Netwerkdag 2019

Dinsdag 21 mei vond de 2019 editie plaats van de SURF Netwerkdag in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Het thema van de Netwerkdag 2019 was 'Netwerken doe je niet alleen'. Naast het inhoudelijke programma over het vaste en draadvrije netwerk was er veel gelegenheid om te netwerken. Zowel met SURF-medewerkers, als met collega’s uit onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Het programma bestond uit 3 delen:

  • Plenair ochtendprogramma met keynote en 2 parallelle rondes
  • Middagprogramma met dynamische sessies
  • Keynote en plenaire afsluiting

Lees ook de blogpost voor een sfeerimpressie.

Editie 2019 - Sessies parallelronde 1: 

Via SURF naar de cloud

Sprekers: Selwyn Jonges en Frank Pinxt (SURF)

Steeds meer instellingen brengen delen van hun ict-infrastructuur onder in de publieke cloud. In deze presentatie bespraken we de verschillende mogelijkheden om je eigen infrastructuur te koppelen aan de publieke clouds.

Ontwikkelingen netwerkdiensten SURF

Sprekers: Alexander van den Hil, Florian Draisma en Richa Malhotra (SURF)

Welke diensten biedt SURF op het gebied van netwerken en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er? In deze presentatie lichtten we het portfolio van de netwerkdienstverlening toe en bespraken we diensten als SURFinternet, SURFlichtpaden en SURFwireless.

Bekijk de presentatie

Intelligent beton: ict bij duurzame bouw

Spreker: Gerard Verwoolde, ict-adviseur (HU)

Wat levert een IP-netwerk in gebouwen op? Door het verzamelen en combineren van gegevens (uiteraard wel volgens de AVG) verkrijgen we informatie om duurzamer gebruik te maken van gebouwen. Zo bouwen we intelligente steden. Wat betekent dit voor het onderwijs?

Bekijk de presentatie

Location-based services bij Universiteit Twente

Spreker: Jeroen van Ingen (Universiteit Twente)

Location-based services zijn hot. In deze sessie vertellen we waarom de Universiteit Twente heeft gekozen voor het plaform MazeMap en hoe we dit platform inzetten voor indoornavigatie, het vinden van vrije ruimtes, visualisatie van sensordata en meer. Je komt meer te weten over de technieken voor indoor positioning (wifi, BLE en UWB), het werken met geodata en het gebruik van Mazemap. 

Locatie: Het Ketelhuis

Quantumtechnologie: wat betekent dit voor jou?

Spreker: Rob Smets (SURF)

In deze sessie nemen we je mee in een wereld waarin internetdiensten en toepassingen gebruik maken van het (ogenschijnlijk vreemde) gedrag van fotonen, elektronen en andere kleine deeltjes waaruit alles om ons heen is opgebouwd. Leer wat quantumtechnologie kan betekenen voor jou. 

Locatie: De Zandstraalcabine

Productontwikkeling met behulp van Digital Twins

Spreker: Roy Damgrave (Universiteit Twente)

De werkelijke en virtuele wereld is steeds meer met elkaar verweven. Om te begrijpen hoe een ontwerp zich manifesteert in de echt wereld kunnen we gebruik maken van de connectiviteit en aanpasbaarheid van ‘connected’ producten. Kom meer te weten over de mogelijkheden van Digital Twins en wat dit betekent voor het onderwijs. 

Locatie: Wachtkamer 5

Editie 2019 - Sessies parallelronde 2:

SURFnet8: automatiseren van netwerkbeheer

Sprekers: Peter Boers en Dennis Maat (SURF)

Met de komst van Netwerk Automation en het automatiseren van netwerkbeheer hoopt SURFnet aangesloten instellingen sneller en beter van dienst te zijn. We gaven een update van dit project en lieten via interactieve demo’s zien hoe het werkt.

Bekijk de presentatie

eduroam Visitor Access gaat wereldwijd (en andere ontwikkelingen)

Spreker: Florian Draisma (SURF)

Het gebruik van eduroam Visitor Access (eVA) blijft maar groeien: in 2015 gestart en inmiddels gebruikt ongeveer de helft van de SURF-leden met eduroam eVA. Vanwaar dit (internationale) succes, wat zijn nieuwe mogelijkheden en welke toekomstige mogelijkheden staan er op de roadmap?

Bekijk de presentatie

5G op jouw campus?

Spreker: Maurice van den Akker (SURF)

SURF onderzoekt samen met instellingen nut en noodzaak van inpandige connectiviteit op campussen van de toekomst. We praatten je bij over recent onderzoek en pilots, en de toekomstige mogelijkheden die we zien. Daarbij belichtten we verschillende aspecten: techniek, architectuur, maar ook de financiële consequenties.

Bekijk de presentatie

HORA toegepast voor HU-dienstenportfolio

Sprekers: Joost Veerman en Gerard Verwoolde (Hogeschool Utrecht)

Voor een aantal generieke ict-diensten heeft de Hogeschool Utrecht de software en hardware dienstcomponenten gemodelleerd op basis van de Hoger Onderwijs Referentie Architectuur (HORA). Dit maakt inzichtelijk hoe de HU het dienstenportfolio kan realiseren op basis van herbruikbare generieke componenten. Daarnaast helpt het bij de keuze: wat doen we in eigen beheer en wat via SaaS- en PaaS-diensten?

Bekijk de presentatie

Valuable transfer nodes for research (Engelstalig)

Spreker: Joseph Hill (Universiteit van Amsterdam)

This presentation covers the challenges researchers face in transferring large data sets. Which tools are currently available? How can data transfers nodes be used as part of a general purpose solution? 

View this presentation

Digitaal toetsen: ervaringen van de UU en TU/e

Sprekers: Huub de Hesselle (Technische Universiteit Eindhoven) en Gerdine Slot (Universiteit Utrecht)

De Universiteit Utrecht neemt digitale toetsen af op een grootschalige toetsvoorziening met 1200 chromebooks van de universiteit. De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan digitaal toetsen op notebooks van studenten zelf. In deze sessie hoor je waarom de UU en TU/e verschillende keuzes hebben gemaakt en welke uitdagingen ze tegenkwamen rondom netwerktoegang en security. 

Locatie: Wachtkamer  5