Congres
SURF Onderwijsdagen 2023 voor mbo, hbo en wo

Samen het onderwijs toekomstbestendig maken stond centraal tijdens hét onderwijs- & ict-event van het jaar: de SURF Onderwijsdagen op 14-15 november. Tijdens de uitverkochte 25e editie inspireerden we deelnemers om vooruit te kijken en de onderwijsontwikkelingen te schetsen die in de komende jaren relevant worden.

SURF Onderwijsdagen Teken de toekomst

Keynotes SURF Onderwijsdagen

Deze inspirerende sprekers zijn aanwezig op de SURF Onderwijsdagen 2023:

  • Harry Parker
  • Rudy van Belkom
  • Farshida Zafar
  • Kees van Amstel

Lees hieronder meer over de sprekers.

Harry Parker

Portretfoto Harry Parker

Harry Parker - Foto Steven Pocock / Wellcome Collection

Hoe beïnvloedt technologie, die deel uitmaakt van je lichaam, je zelfbeeld en je persoonlijkheid? Op de Onderwijsdagen 2023 deelt Harry Parker, een hybrid human, zijn persoonlijke ervaringen. Zijn verhaal sluit naadloos aan bij het thema van de Onderwijsdagen: het bouwen van bruggen tussen mens en technologie en het gezamenlijk vormgeven van de toekomst.

Nieuw lichaam, nieuwe identiteit

Tijdens zijn laatste missie verloor de Britse veteraan Harry Parker beide benen door een explosief. Hij heeft ze vervangen door voor twee hi-tech prothetische benen. Hoewel hij nu weer een normaal leven kan leiden, beschouwt hij zichzelf als een ander persoon: een nieuw lichaam met een nieuwe identiteit, die "12% machine" is.

De evolutie van mens en technologie

De relatie tussen mens en technologie is een actueel onderwerp in de discussie over publieke waarden binnen de SURF-coöperatie. Dit laat zien dat sommige mensen fysiek afhankelijk zijn geworden van digitale middelen, wat vraagt om een nieuwe benadering. Dit gaat verder dan alleen een andere kijk; het vereist ook een nieuwe aanpak voor de integratie van nieuwe technologieën in ons dagelijks leven en ons onderwijs.

Toekomstperspectief

In zijn presentatie zal Harry Parker de mens-technologie-relatie belichten en het belang ervan benadrukken. Hij zal transhumanistische concepten bespreken, waarbij brein en lichaam als software en hardware worden gezien, wat ons een neutralere kijk op de wereld biedt dankzij technologie. Ook zal hij bredere maatschappelijke kwesties aankaarten, zoals het gebruik van AI-assistenten en de integratie van extended reality (XR) in het onderwijs. Kortom, Harry Parker zal ons laten nadenken over hoe technologie ons leven en het onderwijs niet alleen dient, maar ook vormgeeft.

Harry Parker opent de SURF Onderwijsdagen op dag 1 om 10.00 uur.

Farshida Zafar

Portretfoto Farshida Zafar

Farshida Zafar

Farshida Zafar LL.M. bekleedt de functie van directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en is tevens de oprichter van ErasmusX aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Farshida heeft een indrukwekkend track record op het gebied van onderwijsinnovatie. Ze heeft zowel onderwijsprogramma's als nieuwe applicaties en platforms voor onderwijsdoeleinden ontworpen, ontwikkeld en geïmplementeerd.

Pionierswerk met ErasmusX

Met ErasmusX heeft ze ingrijpende innovaties geïntroduceerd binnen de universitaire omgeving. Momenteel staat ze aan het roer van het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. Haar teams hanteren een ecosysteembenadering om changemakers te empoweren met de vaardigheden en competenties die nodig zijn om een positieve maatschappelijke impact te creëren in hun gemeenschappen.

Veranderingsmanagement in onderwijs

Farshida heeft diverse prijzen gewonnen voor haar toewijding aan onderwijsinnovatie, en ze is zelfs tweemaal bekroond met de SURF Onderwijsawards. Tijdens de Onderwijsdagen 2023 zal ze inzichten delen over het bewerkstelligen van verandering binnen onderwijsinstellingen, het omgaan met weerstand en welke stappen vandaag nog gezet kunnen worden om verandering teweeg te brengen.

Farshida Zafar spreekt op dag 1 van 16.00 tot 16.50 uur. 

Rudy van Belkom

Portretfoto van Rudy van Belkom

Rudy van Belkom

Rudy van Belkom, de huidige directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), heeft zich gevestigd als een vooraanstaand spreker en auteur over de impact van technologie op onze samenleving. Zijn betrokkenheid bij het stimuleren van het publieke debat over technologie kwam tot uiting in de ontwikkeling van de Technologie Kieswijzer voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Deze speciale stemhulp bood inzicht in tech-gerelateerde kwesties, zoals privacy, nepnieuws en de invloed van Big Tech, en werd door maar liefst 30.000 mensen gebruikt.

Technologie en democratie in beeld

Deze waardevolle inzichten vormden de basis voor zijn recente boek, getiteld 'Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie'. Voorafgaand aan dit werk leidde Rudy van Belkom onderzoek namens STT naar de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI). Binnen dit onderzoek bracht hij drie publicaties uit, waaronder 'AI heeft geen stekker meer', en ontwikkelde hij het 'Ethisch Ontwerpspel voor AI' (Ethics Inc.).

Toekomstdenken in het onderwijs

Op de Onderwijsdagen zal Rudy van Belkom het belang benadrukken van proactief denken over de toekomst en aantonen dat de toekomst geen onvermijdelijkheid is, maar eerder iets dat we zelf vormgeven. Hij zal inspiratie bieden over hoe onderwijsinstellingen toekomstdenken in de praktijk kunnen brengen, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan een wereld die voortdurend evolueert.

Rudy van Belkom spreekt op dag 2 van 10.00 tot 10.50 uur. 

Kees van Amstel

Kees van Amstel op de foto

Kees van Amstel

Kees van Amstel heeft verschillende professionele activiteiten in zijn carrière. Hij is lid van het bekende gezelschap Comedytrain, heeft een wekelijkse column voor NPO Radio 1 en is acteur en schrijver voor het satirische sketchprogramma Klikbeet. Daarnaast heeft hij cabaretvoorstellingen gemaakt voor Spijkers Met Koppen en is hij betrokken bij Dit Was Het Nieuws.

Een late intrede in de comedywereld

Hoewel Kees pas laat in zijn leven het stand-up podium betrad, in 2002, heeft hij sindsdien indruk gemaakt in de comedywereld. Naast zijn werk in de entertainmentindustrie is hij docent Engels aan het ROC in Den Haag.

Perspectief op onderwijs en de toekomst

Tijdens de afsluiting van de Onderwijsdagen zal Kees van Amstel reflecteren op digitalisering in het onderwijs en zijn persoonlijke inzichten en anekdotes delen. En wie weet heeft hij het antwoord op de vraag: hoe leiden we mensen op om straks om te gaan met de toekomst?

Kees van Amstel geeft op dag 2 van 16.00 tot 16.50 uur de afsluitende comedy keynote.