Congres

SURF Summit 2023 in vogelvlucht

De SURF Summit is dé catch-up voor bestuurders, CSC's en andere relaties van de SURF-coöperatie. Dit jaar stond de natuur centraal, wat kunnen we van haar leren als coöperatie? Bezoekers hoorden ook wat er binnen de coöperatie speelt en kregen een update over Npuls, Open Science NL en de laatste tech-trends.

SURF Summit 2023
Datum nader te bepalen

Wat was de catch van SURF Summit 2023?

Een sleutelfactor voor samenwerking in de natuur

“Mycorrhiza-schimmels zijn een sleutelfactor voor duurzame landbouw en natuur”, aldus Edwin van Huis, directeur van Naturalis en spreker op de SURF Summit. Mycorrhiza is de verzamelnaam van schimmels die met hun lange dunne uitlopers een relatie aangaan met het wortelsysteem van planten. Ze helpen planten bij het opnemen van mineralen en water. Zonder nuttige mycorrhiza’s en specifieke bacteriën rond hun wortels zijn planten kwetsbaar.

 

Mycorrhiza-schimmels hebben dus een zeer belangrijke rol binnen een ecosysteem. De complexe ondergrondse netwerken van schimmels en hun verbindingen met bomen en planten in een bos worden ook wel het "Wood Wide Web" genoemd. Tot nu toe hebben we deze netwerken vooral genegeerd; in de grootschalige landbouw vertrouwen we op ploegen, bemesten en besproeien. Maar als we naar een natuur-inclusieve landbouw willen overstappen, en dat moeten we wel gezien de stikstof en waterproblematiek, dan moeten we die natuurlijke netwerken gaan begrijpen en gebruiken. Kennis daarover opdoen, verbinden, en toepassen, dat is een uitdaging waar we samen voor staan! 

Kinderen als natuurlijke hulpbron

“Één natuurlijke hulpbron is het allerbelangrijkst”, zo opende Npuls-voorzitter Lodewijk Asscher zijn update. In de zaal werden elementen als zuurstof en water genoemd, maar Asscher doelde op kinderen. En daar focust het Nationaal Groeifondsprogramma van en voor alle publieke mbo-scholen, hogescholen en universiteiten in Nederland zich op. Omdat onderwijs het motorblok van de samenleving is, wordt de komende acht jaar binnen Npuls gebouwd aan een toekomstbestendige onderwijssector.

Zonder dat afgesproken te hebben, opende ook directeur van het Regieorgaan Open Science NL Hans de Jonge zijn verhaal met kinderen. Zijn dochter had onlangs een artikel nodig, maar stuitte op een betaalmuur. Toen begreep ze eindelijk welk werk haar vader deed. In het nationale programma dat de transitie naar open science bevordert en versnelt, wordt gestreefd naar een meer open en participatieve onderzoekspraktijk. De Jonge liet de zaal kennismaken met de ambities en acties.

De bijenkorf

Jet de Ranitz, voorzitter van de raad van bestuur van SURF, vergeleek SURF met een bijenkorf. Iedereen heeft binnen het ecosysteem van een bijenkorf zijn rol. En “soms lever je iets in, omdat je weet dat je er iets anders voor terug krijgt”. Speciale aandacht gaf ze de bijen die net binnen vlogen, want er was goed nieuws: “De hele mbo sector is vanaf vandaag lid van SURF”.

Met achter haar een veelkleurig bloemenveld sloot de CEO van SURF af met de woorden: “standaardisatie levert juist variëteit op”. Een zaadje planten doe je op eenzelfde manier, maar er kunnen heel veel verschillende bloemen uit. bloeien.

Laat de spanrups niet knappen

De spanrups

Tijdens het tweede deel van de Summit werd vooruit gekeken naar de toekomst. Natuurlijk waren er ook hier vergelijkingen met de natuur. Ron Augustus, Chief Innovation Officer (CINO) bij SURF, deed een oproep: “We moeten de spanrups niet laten knappen”, maar oog houden voor het voorste én het achterste deel.

Augustus stond vooral bij AI stil. Deze ontwikkeling met de impact van GPT-modellen kun je volgens hem vergelijken met technologische vooruitgang zoals de opkomst van stoomtreinen en elektriciteit: technologische doorbraken in hun tijdperk. De impact van Generative Pre-trained Transformer,-modellen is zo groot omdat ze geavanceerde kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerking combineren om complexe taken uit te voeren, wat de manier waarop we informatie verwerken, communiceren en zakendoen ingrijpend verandert. Augustus benadrukte het belang om zelf regie te houden en hij vertelde dat SURF een consortium vormt om een GPT-testplatform voor Nederland te ontwikkelen.

Samen de digitale transitie aangaan

Dit was alweer de zesde editie van de SURF Summit. De raad van bestuur van SURF wil de SURF Summit jaarlijks organiseren als een State of the Union: na dit evenement zijn bestuurders en CSC’s bijgepraat over de coöperatie en de meest actuele thema’s. Ter afsluiting keken we samen symbolisch naar de meest recente State of the Union van de Amerikaanse president Joe Biden. Daarin sloot hij mooi aan bij ons natuurthema, de belangrijkste hulpbron die Lodewijk Asscher benoemde en onze conclusies rond samenwerking:

“The climate crisis doesn’t care if you’re in a red or a blue state. It’s an existential threat. En: "We have an obligation not to ourselves, but to our children and grandchildren to confront it.”

In de terugblik van de Summit heerste net als bij de State of the Union optimisme in de zaal om samen de digitale transitie aan te gaan. Joe Biden sprak de laatste motiverende woorden aan de zaal:

“We just have to remember who we are. We’re the United States of America. And there’s nothing — nothing beyond our capacity if we do it together.”

Over SURF Summit: dé catch-up voor onderwijs en onderzoek

SURF Summit 2023, laat je bijpraten

SURF Summit is hét jaarlijkse event waar bestuurders, CSC’s en andere relaties van SURF elkaar sectorbreed ontmoeten, van elkaar leren en nieuwe dingen horen. Naast een inhoudelijk programma met actuele thema’s en een update over waar we als SURF staan, is er veel ruimte om te netwerken. De middag sluiten we af met een netwerkdiner.