Seminar

Terugblik seminar Internet of things: de mogelijkheden van sensordata en 5G

Het internet of things (IoT) leidt tot enorme hoeveelheden data. De introductie van breedband 5G-technologie zal leiden tot nog meer data. Deelnemers maakten in dit seminar kennis met de nieuwste ontwikkelingen van IoT en werden geïnspireerd om grote sensorgegevens te gebruiken bij campusontwikkeling en onderzoek.

beeld uit de zaal
07 mrt 2019
Tijd
12:00-16:40
Plaats
DOT Groningen

Combineer data om de uitdagingen van vandaag op te lossen

Het zijn niet alleen mensen die online zijn; 'dingen' zoals huizen, bruggen, thermostaten en zelfs campussen en dorpen zijn dat ook. De hoeveelheid gegevens die door sensoren wordt verzameld neemt evenredig toe. Hoe kunnen we gegevens analyseren en combineren om de uitdagingen van vandaag de dag, zoals klimaat, beheersing van het aantal mensen, het milieu en het leven op de campus, op te lossen?

De RUG organiseerde dit seminar in samenwerking met SURF, Hanzehogeschool Groningen en 5Groningen (initiatief van Economic Board Groningen).

Bekijk de sheets van de presentaties

13.00 uur

Welkom: Peter Rake (5Groningen) (pdf en video)
Dagvoorzitter: Wietske Degen (RUG)

13.10 uur Delen van verschillende data-stromen (Rene Tamboer The Green Village , TuD) (pdf en video)
13.35 uur De Intelligente Zwerm in de Mining Big Data proeftuin (Haije Wind, Target Field lab en Jean Paul van Oosten, Target Holding) (pdf en video)
14.00  uur

Parallelle sessie  1: 

SURF IoT platform: from Devices to a Cloud and back (David Salek, SURF) (pdf)

De presentatie geeft een overzicht van het nieuwe SURF IoT-platform. Via een demo wordt getoond hoe sensordata geupload kan worden naar de cloud, hoe data gevisualiseerd kan worden, en hoe gebruik gemaakt wordt van event-driven analyses en terugkoppeling naar de sensor.

5G security - Kan 5G IoT veilig maken? (Frank Fransen, TNO) (pdf en video)

In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de beveiligingsmechanismen voor 5G mobiele netwerken. Wat is nieuw in vergelijking met 2G-, 3G- en 4G-beveiliging? En tevens, hoe kan de beveiliging van 5G helpen bij de beveiliging en privacybescherming van IoT?

15.00 uur

Parallelle sessie 2:

Landbouw, een uitdaging voor 5G (Wilco Stollenga, Agrifly) (pdf en video)

Hoe verstuur je 5 gigabyte aan gewas informatie vanuit het veld naar de cloud - en dit, verwerkt en al, weer terug naar het veld? Op het 5Groningen fieldlab wordt getest om sensordata vanuit een drone realtime te versturen en te verwerken. Deze praktijk-case uit de landbouw daagt het draadloos netwerk en de supercomputer van de RUG uit om de landbouw efficiënter te maken.

"We hebben meer capaciteit nodig": dynamische planning van ruimten voor onderwijs (Rudy Oude Vrielink, Universiteit Twente) (pdf)

In het hoger onderwijs kunnen roosteraars amper alle aanvragen voor klaslokalen afhandelen. Meer capaciteit lijkt de universele oplossing te zijn. Maar weten we wat voor klaslokalen we moeten bouwen? Een statisch schema dat er alleen uitziet als alle evenementen in de klas passen, houdt geen rekening met de onderwijsdynamiek en voorkeuren van de leerkracht. Het lijkt tijd om roosters op een andere manier te bekijken.

15.30 uur SMART Zernike Campus (Carine Joosse, Hanzehogeschool Groningen) (pdf en video)
15.50 uur IoT examples for SMART campus (Paul Dekkers, SURF) (pdf)
16.10 uur Discussie IoT in Research (o.l.v. Wietske Degen)
Panel: Carine Joosse (Hanze), David Salek (SURF), Peter Rake (5Groningen), Wout van Wezel (RUG), Rudy Oude Vrielink (UT)

 

Meer informatie