Webinar

Terugblik webinar Vertrouwelijke gegevens delen voor onderzoek

In dit webinar zijn 4 projecten gepresenteerd waarin onderzoeksanalyses worden uitgevoerd op vertrouwelijke data, waarbij de dataproviders de controle over hun data behouden.

Verschillende iconen met focus op icoon webinar
23 jun 2020
Tijd
14:00 - 15:30 uur
Plaats
Online

Context webinar

Data-eigenaren zijn best bereid om onder bepaalde voorwaarden vertrouwelijke gegevens met onderzoekers te delen. Dat vergt voor de meeste data-eigenaren en onderzoekers echter een behoorlijke inspanning, die een combinatie van juridische en technische maatregelen vereist. Denk bijvoorbeeld aan contractuele overeenkomsten, toegangscontrole, pseudonimisering en beveiligde computercontainers.

Er zijn meerdere initiatieven die één of meer van deze maatregelen mogelijk maken. Deze projecten kunnen het vertrouwen versterken door de controle te vergroten en het risico voor dataproviders te verminderen, waardoor het voor onderzoekers gemakkelijker wordt om vertrouwelijke gegevens aan te boren.

Omdat het veilig delen van data voor onderzoek een belangrijk en actueel thema is, organiseerde SURF dit webinar waar een aantal van deze projecten zich voorstellen in een korte reeks presentaties. Hierna was er tijd voor een korte discussie met feedback van het publiek. Met dit webinar willen we deze initiatieven bij een breder publiek introduceren, met als doel ze dichter bij elkaar te brengen.

Recordings

Wil je het webinar terugkijken? Bekijk hier de openames 

Presentaties 

Bekijk hier alle presentaties

14.00 Nanda Piersma (HvA en CWI): korte keynote
14.20 Ruurd Schoonhoven (CBS): CBS Microdata Services
14.30 Ananya Choudhury (Maastro): Personal Health Train
14.40 Leon Gommans (UvA / Air France KLM Group): Prototype of a Digital Data Marketplace
14.50 Freek Dijkstra (SURF): SURF Data Exchange
15.00 Enquête 
15.10 Paneldiscussie met de sprekers

De dagvoorzitter is Hylke Koers (SURF)

Voor wie

Dit webinar was bedoeld voor data-aanbieders, partners en wetenschappers die toegang willen tot vertrouwelijke data.

De gepresenteerde initiatieven zijn geïnitieerd in de Nederlandse onderzoeksgemeenschap. Bij voldoende belangstelling kan een vervolg worden georganiseerd met een breder scala aan projecten.

De voertaal van het webinar was Engels.