Masterclass

Tweedaagse masterclass Effectief teamwork voor cybersecurityteams

In crisissituaties en bij security-incidenten is het belangrijk dat de communicatie en afstemming goed verloopt. Dat doel bereik je niet alleen. Hoe werk je binnen je cybersecurityteam en met andere teams optimaal samen om je doel te bereiken? Dat leer je in deze praktische, Engelstalige masterclass, gebaseerd op het bewezen Integr8-programma.

Effective teamwork
11 — 12 nov 2024
Tijd
9.00 tot 17.00 uur
Plaats
SURF Amsterdam

Samenwerken is de basis

Of je nu securityspecialist bent in een SOC, CSIRT of in een beleidsmatig security-team, je werkt regelmatig samen binnen je team en met andere teams in je instelling zoals je bestuur, de afdeling communicatie en andere belangrijke stakeholders. Hoe zorg je dat deze samenwerkingen soepel verlopen en jullie een efficiënt multi-teamsysteem vormen? Zodat je samen de cybersecuritydoelstellingen bereikt, en dezelfde boodschap uitdragen naar de organisatie.

Praktisch aan de slag

Hoe je deze samenwerkingen vormgeeft, dát leer je in deze masterclass. Je gaat praktisch aan de slag met onder andere oefeningen waarin het verbeteren vaardigheden in communicatie, probleemoplossing en besluitvorming centraal staan. Maar er staan ook geleide brainstorms op het programma, met analoge samenwerkingsvormen: hoe staat de samenwerking er nu voor en welke stappen kun je zetten om het beter te maken? En hoe zet je collega’s in beweging om gezamenlijk bepaalde doelen te bereiken? Welke communcatiemiddelen zet je in? En hoe deel je je kennis op een effectieve manier? Wat bespreek je in meetings? Hoe zorg je voor breedgedragen besluiten en perspectieven? Welke verwachtingen stel je aan collega’s. 

Wat neem je mee naar huis?

Deze masterclass biedt je concrete tools en strategieën om de samenwerking binnen je cybersecurityteam en met andere teams te verbeteren. Je kunt direct aan de slag om samen te cybersecurity-awareness in je instelling naar een hoger niveau te tillen.

“De docenten weten snel vertrouwen te kweken tussen de verschillende cursisten waardoor het onderling vertrouwen stijgt binnen deze groep van voor elkaar onbekenden cursisten waarbinnen ieder zich snel op zijn gemak voelt om veilig zijn/haar eigen inbreng, sterktes en zwaktes naar voren te brengen. Hierdoor leren we naast de kennis van de docenten veel van elkaar, is het vaak een feest van herkenning en zijn de tips en adviezen naar elkaar toe bijzonder waardevol.”
Helmut Grams

Extra: coachingsessie

Voor de eerste 20 inschrijvers is er een gratis online coachingsessie met een van de trainers inbegrepen. De coachingsessie wordt op een later moment ingepland en kan via videoconference plaatsvinden. In deze sessie ga je dieper in op de situatie van jouw team en geeft de trainer advies op maat. De plekken worden verdeeld op volgorde van inschrijving (één coachingsessie per organisatie/team).

Programma

Dag 1

9.00
 • Introduction: Setting clear expectations and learning objectives
 • Collaboration module: Identifying team members' strengths and mapping out interactions within and between teams
 • Interactive exercise: Leveraging team members' strengths while making decisions within and across teams
 • Debrief of exercise: After action review & lessons learned
12.00 Lunch
13.00
 • Reconnect: Revisit expectations and learning objectives
 • Collaboration module: Inclusive strategies for brainstorming ideas and proactively planning for unexpected events
 • Interactive exercise: Sharing perspectives, being inclusive when reaching consensus, and enacting contingency plans
 • Debrief of exercise: After action review & lessons learned
 • Transfer action plan: What are we trying to accomplish? What are the barriers that are in the way? How will what we learned today help us overcome those barriers?
17.00 Afsluiting

Dag 2

9.00
 • Reconnect: revisit expectations and learning objectives
 • Review: recap of Day 1 lessons learned
 • Collaboration module: self-assessment of communication styles, understanding others' communication styles, and adapting to specific situations
 • Interactive exercise: knowledge sharing and organizing information to collectively make decisions
 • Debrief of exercise: after action review & lessons learned
12.00 Lunch
13.00
 • Reconnect: Revisit expectations and learning objectives
 • Collaboration module: Connecting individual goals to team goals
 • Interactive exercise: Operating within individual roles while staying connected to team goals
 • Debrief of exercise: After action review & lessons learned
 • Review: Recap of Day 2 lessons learned
 • Transfer action plan: What are we trying to accomplish? What are the barriers that are in the way? How will what we learned in these two days help us overcome those barriers?
17.00 Afsluiting

Voor wie?

Deze masterclass is ontworpen voor cybersecurity-professionals die de samenwerking binnen het team of  met anderen in de organisatie willen verbeteren. Bijvoorbeeld SOC- of CSIRT-teams, en meer beleidsmatige cybersecurity- en privacy-teams. De voertaal van de masterclass is Engels.

Over het Integr8-ontwikkelingsprogramma

De masterclass is gebaseerd op het Integr8-ontwikkelingsprogramma voor cybersecurity-professionals. Centraal staat het ontwikkelen van essentiële vaardigheden voor sterk en effectief teamwork in cyberbeveiligingsteams en multi-teamsystemen. Ruim vijf jaar onderzoek door Amerikaanse en Europese overheden, inclusief de Nederlandse, vormt de basis van dit programma. Deze training is ook geaccrediteerd door het NCSC van het Verenigd Koninkrijk.

Aanmelden

Team aanmelden

Wil je een team aanmelden? Neem dan contact op met Rosanne Pouw, rosanne.pouw@surf.nl.

Aantal deelnemers

Per masterclass is ruimte voor 30 deelnemers. Als er minder dan 20 deelnemers zijn, annuleert SURF de masterclass/workshop.

Kosten

De kosten bedragen 1.500 euro per deelnemer (exclusief btw). Schrijf je je in als team (minimaal 3 en maximaal 6 personen), dan kost de masterclass 1.250 euro per persoon (excusief btw).

Lunch en diner zijn inbegrepen. SURF regelt de registratie van de masterclasses. Het SURF registratie-systeem accepteert alleen directe betaling (iDeal of creditcard). Na het voltooien van je inschrijving krijg je een e-mail als bevestiging met in een bijlage de factuur.

Dit artikel is relevant tot