Bijeenkomst

Voorprogramma Privacyrede 2020: Marleen Stikker over 'Het internet is stuk'

Voorafgaand aan de Privacyrede 2020 organiseert SURF een voorprogramma dat gelieerd is aan het onderwerp van de rede. De rede wordt dit jaar op 23 januari gegeven door Marleen Stikker, auteur van het boek 'Het internet is stuk'. Schrijf je in voor dit voorprogramma. Vanuit SURF kun je daarna gelijk door naar de Privacyrede in TivoliVredenburg.

Privacyrede2020MarleenStikker
23 jan 2020
Tijd
Van 17.00 tot 19.30 uur
Plaats
SURF-kantoor, Utrecht

Voorprogramma Privacyrede

Zoals ieder jaar organiseert SURF voorafgaand aan de Privacyrede een voorprogramma. De inhoud van dit programma is afgestemd op het thema van de rede. Dit jaar hebben we weer 2 mooie sprekers gestrikt.

Voor wie?

Het voorprogramma is bedoeld voor de community's van SURF.

Programma

17.00 Welkom
17.15

Lezing over Surveillance Giants
Merel Koning, Senior Policy Officer Technology and Human Rights bij Amnesty International, vertelt over Surveillance Giants: hoe surveillance kapitalisme haaks op mensenrechten staat en waarom dit een maatschappelijk probleem is. 

Lees het artikel van Bits of Freedom over Merel.

17.45

Lezing over Privacy-overwegingen rond digitalisering in het hoger onderwijs
Bart Karstens doet onderzoek naar de privacyoverwegingen rond digitalisering van het onderwijs bij het Rathenau Instituut.

Lees het artikel van Bart over de risico's van de huidige trends in het onderwijs in NRC live.

18.15 Diner
SURFclub, kantoor Utrecht.
19.30 Vertrek naar TivoliVredenburg
(ieder voor zich)
20.00 Privacyrede 2020 door Marleen Stikker
Zaal Hertz, TivoliVredenburg

Aanmelden

Schrijf je in via de inschrijflink voor het voorprogramma. Je krijgt daarmee ook toegang tot de Privacyrede. Apart hiervoor aanmelden is dus niet nodig. Let op: er zijn maximaal 60 kaarten beschikbaar. TivoliVredenburg ligt op een kleine 10 minuten wandelafstand van het SURF-kantoor in Utrecht.

Over de Privacyrede: Het internet is stuk

In de begintijd hadden we hoge verwachtingen van het internet. Pioniers als Marleen Stikker werkten hard om het medium vorm te geven, vanuit positieve en democratische waarden. Maar het grote geld en de techreuzen namen onze digitale omgeving volledig over en tastten daarmee zelfs onze democratie aan. We raakten onze digitale soevereiniteit kwijt: we worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd, geleefd, en dat lieten we zelf gebeuren.

Boek

Marleen Stikker vertelt in haar boek over wat er misging. We kunnen het internet weer terugwinnen, door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen en onze technologieën te doorgronden. We moeten de macht over ons digitale leven weer terugpakken. Het internet is stuk, we moeten - en kunnen! - het ook weer repareren.

Over Marleen Stikker

Marleen Stikker (1962) is internetpionier. In 1994 richtte ze De Digitale Stad (DDS) op, de eerste Nederlandse internetprovider die gratis toegang gaf tot het web. 25 jaar geleden startte ze Waag, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving. Daarnaast was ze onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de duurzame Fairphone.

Over de Privacyrede

Met deze jaarlijkse rede bieden SETUP en SURF in samenwerking met TivoliVredenburg een podium aan mensen met een vernieuwende blik op de maatschappelijke gevolgen van technologie. Dit is de zesde editie.

Meer informatie