Webinar

Webinar Introductie op wetenschappelijke visualisatie met Blender: Data, Lights, Camera, Action!

Wil je 3D-visualisaties maken die visueel aantrekkelijker zijn dan wat ParaView of VisIt kunnen bieden? Heb je een afbeelding nodig voor een subsidieaanvraag die er spectaculair uit moet zien? Wil je een coole animatie maken van uw simulatie data? Dan is dit webinar iets voor jou!

Docentondersteuning
23 mrt — 06 apr 2021
Tijd
9:00 tot 13:00 uur
Plaats
Online

Doel van de cursus

Het doel van deze cursus is om je praktische kennis bij te brengen om mooie beelden en basisanimaties te maken van 3D wetenschappelijke data. We zullen gebruik maken van het open-source pakket Blender 2.8 (http://www.blender.org), dat goede basisfunctionaliteit biedt, maar ook bruikbaar is voor geavanceerd gebruik en algemene bewerking van 3D data. Het is ook erg leuk om mee te werken (als je eenmaal gewend bent aan de grafische interface).

Voorbeelden van relevante wetenschappelijke gegevens zijn 3D celgebaseerde simulaties, 3D modellen uit fotogrammetrie, (isosurfaces van) 3D medische scans, moleculaire modellen en aardwetenschappelijke gegevens. Merk op dat we ons niet richten op informatievisualisatie van abstracte data, zoals grafieken (hoewel je die wel eerst zou kunnen omzetten in een 3D model om ze vervolgens in Blender te gebruiken).

We willen deelnemers aanmoedigen om de data waar ze normaal mee werken, of een voorbeeld daarvan, mee te brengen en waar ze de cursuskennis op zouden willen toepassen.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Blender UI en workflow, scène structuur
  • Basis importeren van data
  • Eenvoudige 3D mesh bewerking met modifiers
  • Basis animatie
  • Rendering, belichting en materialen

Duur van de cursus

De cursus bestaat uit 3 online sessies van een halve dag verspreid over de aangegeven periode van twee weken (23 maart, 30 maart en 6 april), te beginnen met een inleidend webinar en twee follow-up feedbacksessies. Tijdens de cursusperiode kun je in je eigen tempo aan de opdrachten werken. We voorzien een communicatiekanaal met de cursusdocenten dat je kunt gebruiken voor vragen en feedback tijdens de cursus. Er zijn ook verschillende webinars waarin we je projecten bespreken en ervoor zorgen dat je vooruitgang boekt. Een deel van het cursusmateriaal, zoals onze YouTube-video's en tutorials, is beschikbaar buiten het cursusrooster om.

Meer specifieke informatie over het cursusrooster volgt binnenkort.

Je eigen project en gegevens

Om het meeste uit de cursus te halen, willen we graag dat je een dataset uit je werk meeneemt die je wilt gebruiken voor visualisatie met Blender. Deze cursus zal je de vaardigheden geven om aan je eigen project te beginnen. Tijdens de interactieve momenten (webinars en chat channel) zal ons visualisatieteam je verder helpen met je specifieke project en uitdagingen. Verzamel dus alvast wat data waarvan je denkt dat het geweldig zou zijn om een 3D visualisatie van te maken. Tijdens de webinars verwachten we ook input van je. We willen graag dat je je visualisatiedoelen, je data en je eerste poging om een visualisatie met Blender te maken presenteert.

Deze cursus is een pilot

Vanwege de covid-19 situatie hebben we besloten om een online cursus te starten, als alternatief voor onze reguliere on-site cursussen. Deze cursusmodule is bewust klein gehouden omdat we willen testen hoe en kijken of we effectief online tools kunnen gebruiken voor onze trainingsprogramma's, vooral voor een hands-on onderwerp als het gebruik van Blender. We hopen dat je open staat om ons feedback te geven over de opzet en uitvoering van deze cursus. De volgende delen van de cursus zullen verbeterd worden op basis van jouw input.

Vereisten

  • Een laptop, bij voorkeur met een fatsoenlijke GPU
  • Mogelijkheid om Blender op uw laptop te installeren
  • Ervaring in het werken met 3D data is nuttig

Vereiste cursus-setup

  • Computer met Blender 2.83 LTS geïnstalleerd
  • Account bij Discord om deel te nemen aan de chat en webinar server

Meer details over deze cursus

Bezoek de webpagina van deze cursus op de GitHub-pagina van de visualisatie groep bij SURF.