Alle content van de cybersecuritymaand 2021 op een rij

Oktober is cybersecurity-awarenessmaand. Op deze pagina vind je een overzicht van de artikelen, blogs en andere content die we in dat kader hebben gedeeld. We vullen deze pagina iedere dag aan.

Foto van een vrouw die een mobiele telefoon vasthoudt en achter haar laptop zit.

Thema Wees je bewust van cybercriminaliteit

Toelichting thema: Wees je bewust van cybercriminaliteit

De eerste week van de cybersecurity-awarenessmaand staat in het teken van je bewust zijn van cybercriminaliteit en er alert op zijn. We hebben 3 cybercrime-types uitgelicht en hebben tips gegeven hoe je ze kunt voorkomen.

Resultaten Security- en privacy-awarenessmeting in onderwijs en onderzoek.

Bij de start van de cybersecurity-awarenessmaand hebben SURF en BDO de resultaten gedeeld van de security- en privacy-awarenessmeting in onderwijs en onderzoek. Deze meting, gedaan onder 26 instellingen in het kader van de dienst Cybersave Yourself, laat onder andere zien dat de awarenessniveaus bij instellingen vergelijkbaar zijn.

GÉANT-webinar over ransomware: 'Work like a captain, play like a pirate'

Tijdens de cybersecuritymaand kun je ook een aantal webinars volgen. In het webinar van 7 oktober presenteerde Charl van der Walt, hoofd Security Research bij Orange, zijn onderzoek over de impact van ransomware. Bekijk het volledige webinaroverzicht van de cybersecuritymaand.

E-modules Digitaal security- en privacy-brevet van Cybersave Yourself

Veel ransomware-aanvallen starten met een phishing-mail. Zorg er daarom voor dat je medewerkers en studenten niet zo maar op een link klikken. Hoe? Door ze de online modules van het SURF security- en privacy-brevet te laten volgen.

Artikel: Belangrijke lessen na de ransomware-aanval op de Ierse gezondheidszorg

In mei 2021 werd het hele gezondheidszorgsysteem in Ierland getroffen door een ongekende ransomware-aanval. HEAnet, het SURF van Ierland, volgde deze aanval en trok er een aantal belangrijke lessen uit.

Aankonding GÉANT-webinar over privacy: Think before you click: privacy in a highly technologised society

Wat is privacy precies? En waarom wordt er tegenwoordig zoveel nadruk op gelegd? Op 14 oktober presenteert Arnout Terpstra, productmanager bij SURF en als PhD verbonden aan Tilburg University, de huidige stand van zaken in het GÉANT-webinar Think before you click: privacy in a highly technologised society. Bekijk het overzicht van alle webinars tijdens de cybersecuritymaand.

Blogreeks: Hoe zet je een goed cybersecurity-awarenessprogramma op?

Hoe zet je een goed cybersecurity-awarenessprogramma op binnen je instelling? SURF-collega Albert Hankel neemt je in 9 blogs mee hoe je dit vormgeeft.

Thema Bescherm je (thuis)netwerk

Toelichting thema: bescherm je (thuis)netwerk

De tweede week van de cybersecurity-awarenessmaand staat in het teken van het beschermen van je thuisnetwerk. We leggen uit wat je kunt doen  om je thuisnetwerk te beschermen.

Artikel: Waarom openbare wifi niet veilig is
Aankondiging webinar NWO: Help, mijn organisatie is gehackt

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werd in het weekend van 13 en 14 februari 2021 getroffen door een hack. In dit webinar licht Ynte Hoekstra, hoofd communicatie bij NWO, toe hoe deze hack kon plaatsvinden, waar het misging, welke gevolgen dit heeft gehad voor NWO en hoe zij daar mee zijn omgegaan. Verder komt aan bod wat NWO er van heeft geleerd en geeft hij tips op het gebied van preventie en bestrijding.

21 oktober | 15.00 - 16.00 uur | georganiseerd door de Overheidsbrede Cyberoefening & webinars

Meld je aan voor dit webinar

Video: Demo Security Information & Event Management (SIEM)-dienstverlening van SURFsoc

Het grootste onderdeel van SURFsoc is de Security Information en Event Management (SIEM)dienstverlening: de 24/7 monitoring van de ICT-infrastructuur van instellingen. Wil je weten hoe het SIEM-platform werkt? Bekijk dan de demo.

Artikel: Use case UU en HZ: Multi-factorauthenticatie zorgt voor laagdrempelige beveiliging van diensten achter SURFconext

Instellingen kunnen sinds dit jaar hun eigen multi-factorauthenticatie(MFA)-oplossing gebruiken om clouddiensten te beveiligen die ontsloten worden via SURFconext. Lees de ervaringen van Hogeschool Zeeland en Universiteit Utrecht

Video: kijk het GÉANT-webinar over ransomware terug: 'Work like a captain, play like a pirate'

Tijdens de cybersecuritymaand kun je ook een aantal webinars volgen. In het webinar van 7 oktober presenteerde Charl van der Walt, hoofd Security Research bij Orange, zijn onderzoek over de impact van ransomware. Bekijk het volledige webinaroverzicht van de cybersecuritymaand.

Thema Bescherm je apparaten

Toelichting thema: bescherm je apparaten

Onze laptop, telefoon en tablet zijn onmisbaar geworden. We gebruiken ze om te werken, te studeren, te mailen, te betalen, te gamen, te surfen op socials en nog zoveel meer. Maar ze zijn ook het favoriete doelwit van cybercriminelen. Daarom is het belangrijk om ze zo goed mogelijk te beschermen! Lees hoe je dat kunt doen.