Artificial Intelligence binnen het Lab
Hoe ziet een digitale onderzoeksinfrastructuur voor kunstmatige intelligentie eruit? Dat onderzoeken we, zodat we toewerken naar nieuwe en verbeterde componenten van een digitale infrastructuur voor onderzoek.
Over AI binnen het Lab
De toepassing van Artificial Intelligence (AI) biedt volop kansen voor verbetering en versnelling binnen onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering. We onderzoeken de kansen voor digitale transformatie samen met onze leden.

Matthieu Laneuville

Over het Lab
Het SURF Open Innovatie Lab experimenteert met nieuwe technologieën en richt zich op innovaties voor onderwijs en onderzoek. De focus ligt daarbij op uitdagingen van overmorgen (2-5 jaar in de toekomst).
De projecten in het Lab rond Artificial Intelligence:
e-TEC-BIG Scalable Machine Learning
Een belangrijke toepassing van AI is wetenschappers te helpen omgaan met enorme hoeveelheden gegevens. Wij willen een instrument ontwikkelen om dit gemakkelijker en efficiënter te maken, zelfs voor extreem grote datasets.
Intel Parallel Computing Center (IPCC)
Het Intel Parallel Computing Center bij SURF maakt het gebruik van geavanceerde technologie voor kunstmatige intelligentie in allerlei vormen van onderzoek mogelijk. Vraag en aanbod van AI worden in dit innovatieproject bij elkaar gebracht.
Federated Learning
SURF wil de belofte van AI in veel verschillende wetenschappen helpen inlossen door individuele instellingen te ondersteunen en expertise te verzamelen in deze veelbelovende technologie. Nu staan de Nederlandse medische instellingen op het punt hun gegevens te bundelen door de invoering van federatief leren.
RDM & workflows voor AI
AI zal pas op grote schaal voor onderzoek worden gebruikt wanneer degelijke wetenschappelijke methoden zijn vastgesteld. Transparantie en reproduceerbaarheid zijn van vitaal belang. SURF wil de juiste workflows en instrumenten voor gegevensbeheer en kunstmatige intelligentie identificeren en delen.
Deep Insight And Neural Network Analysis (DIANNA)
SURF en het Netherlands eScience Center bundelen hun krachten om DIANNA te ontwikkelen: een gestandaardiseerd open source systeem dat zal 'uitleggen' hoe Deep Neural Networks redeneren.