Benut de kansen van digitale leermaterialen
Het geïntegreerd, verrijkt en flexibel aanbieden van digitale leermaterialen aan studenten. Dat is de toekomst, want toegankelijke leermaterialen van hoge kwaliteit leiden tot beter gebruik ervan en dragen bij aan een verhoogd studiesucces. Maar hoe vorm je een visie en richt je de organisatie in? Welke techniek heb je nodig? Wat zijn de ervaringen?
In 2023 beschikken studenten en docenten altijd en overal over een optimale mix van leermaterialen – bestaande uit open, semi-open en commercieel materiaal. Nieuw ontwikkeld online, face-to-face of blended onderwijsmateriaal wordt gedeeld en is op 1 plek eenvoudig te vinden. Hoe wil SURF dit doel samen met instellingen realiseren?
Voor welke uitdagingen staan instellingen?
Instellingen willen docenten en studenten stimuleren om op één plek een optimale mix van digitale leermaterialen samen te stellen en te gebruiken. Digitale open leermaterialen die vrij toegankelijk zijn voor iedereen óf semi-open zodat alleen communityleden het materiaal kunnen inzien, bewerken en hergebruiken óf commercieel materiaal. Niet alleen voor docenten, maar ook andere betrokkenen, zoals informatiespecialisten en medewerkers van bibliotheken betekent het delen en hergebruik van leermaterialen een nieuwe manier van werken.
Uitdagingen zijn:
- Hoe vorm je een visie op digitale leermaterialen?
- Hoe richt je je organisatie in om de docent in dit proces te ondersteunen en stimuleren?
- Welke techniek heb je nodig?
- Hoe kan een docent in de onderwijspraktijk aan de slag met digitale leermaterialen?
Wat doet SURF aan het beschikbaar stellen van diverser leermateriaal?
SURF maakt het mogelijk om digitaal leermateriaal op één plek eenvoudig te vinden en te doorzoeken, of dat nu afkomstig is van uitgeverijen, docenten of studenten. Innovatieve technologieën, zoals artificial intelligence, dragen hieraan bij; dat geldt ook voor het ontwikkelen en toepassen van standaarden. We experimenteren samen met EdTech leveranciers en startups, uitgeverijen en instellingen om hier stappen in te zetten. We zorgen ervoor dat security en privacy, architectuur en standaardisatie geborgd zijn, evenals licentie- en contractmodellen. Begin 2021 is de dienst edusources, het platform voor digitale leermaterialen, gelanceerd.
Project Innovatie en implementatie digitale (open) leermaterialen
SURF werkt samen met de Versnellingszone Naar digitale (open) leermaterialen en de Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs in een gezamenlijk project Innovatie en implementatie digitale (open) leermaterialen. Daarin werken we aan de technische doorontwikkeling van edusources om docenten makkelijker te laten samenwerken in het delen en (her)gebruiken van digitale leermaterialen. We willen hen daarin lokaal faciliteren én vanuit een landelijk ondersteuningsloket. Hergebruik is daarbij een belangrijk punt van aandacht.
Regeling Versnellen met edusources
Met de regeling Versnellen met edusources kunnen instellingen een jaar lang kennismaken en ervaren wat edusources kan betekenen voor de instelling en docenten. Starten met de regeling kan aan het begin van elk kwartaal tot en met oktober 2022.
Stimuleringsregeling - pijler Open leermaterialen
Binnen de Stimuleringsregeling Open en online onderwijs stimuleren we docenten om het leermateriaal dat zij ontwikkelen onder een open licentie te publiceren, en daarin samen te werken met vakgenoten van andere instellingen. Co-creëren en voortborduren op elkaars werk leidt tot kwaliteitsverbetering en schaalvoordelen voor het hoger onderwijs, waardoor studenten kunnen beschikken over betaalbaar digitaal studiemateriaal van hoge kwaliteit.
Bekijk de projecten van deelnemende vakcommunity's
Andere SURF activiteiten
- Verkenning automatische metadatering
- Pilot spraaktechnologie
- Verkenning adaptieve leermaterialen
- Verkenning raakvlakken open leermaterialen en open science

Deel je kennis en leer andere experts kennen die werken aan onderwijsinnovatie binnen de Special Interest Groups (SIG's):
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de updates over digitale leermaterialen en je ontvangt maximaal 4 keer per jaar een e-mail met daarin de laatste ontwikkelingen.