Best practice: Avans Hogeschool implementeert IPv6

De helft van al het internetverkeer van Avans Hogeschool gaat via IPv6. Ze staan daarmee op plaats 1 van alle onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland. Hoe doen ze dit? Harold van Ham en David Schrok, beiden lid van het Avans Hogeschool IPv6-team en betrokken bij de implementatie ervan, vertellen je daar alles over.

Harold van Ham en David Schrok van het IPv6-team van Avans Hogeschool

Bereikbaar blijven

“De aanleiding voor Avans om aan de slag te gaan met IPv6 was het onderwijs”, vertelt Harold van Ham, projectleider bij Avans voor IPv6. “Avans is hard gegroeid de laatste jaren, naar bijna 30.000 studenten op dit moment. Deze studenten kunnen nog steeds met IPv4 werken, daarvoor hebben we IPv6 niet zozeer nodig. Maar we vinden het wel belangrijk dat onze (informatica) studenten gebruik kunnen maken van IPv6 en ermee leren werken”. Daarnaast wil Avans dat haar website en internetdiensten bereikbaar blijven, ook voor internationale en uitwisselingsstudenten (zie kader). “IPv6 is het internetprotocol van de toekomst en daar willen we klaar voor zijn.”

IPv6-scan

“Via SURF hebben we eerst een readiness-scan voor IPv6 laten uitvoeren”, vertelt David Schrok, netwerkbeheerder bij Avans. “Daaruit kwam naar voren wat Avans moest vervangen in de ict-infrastructuur, wat compatibel was en wat niet, en welke stappen nodig waren om IPv6 uit te rollen. Een van die stappen, een heel belangrijke, was dat onze netwerkapparatuur voor zowel IPv6 als IPv4 geschikt moest zijn (dual-stack). Die protocollen kunnen namelijk niet zonder meer onderling goed met elkaar communiceren.”

“Je kunt IPv6 alleen plan matig en gefaseerd invoeren”

Implementatie in 3 stappen

Schrok: “Je kunt IPv6 alleen planmatig en gefaseerd invoeren. Voor iedere netwerktoepassing moet je namelijk de hele keten onderzoeken, aanpassen en testen op IPv6. Wij hebben daarom de implementatie in 3 fases uitgevoerd: eerst het core-netwerk, daarna applicaties en diensten en tot slot de desktops”.

De voordelen van IPv6

IPv4-adressen raken op

IPv6 is de opvolger van IPv4, omdat het aantal IPv4-internetadressen op dreigt te raken. IPv4 heeft ruim 4 miljard unieke internetadressen. Niet genoeg voor ieder mens op aarde en zeker niet gezien het sterk groeiend aantal apparaten dat verbonden is met internet. Bij de organisaties die IP-adressen uitgeven, raakt de IPv4-voorraad op. Wereldwijd, maar in Azië is dit het sterkst. In Azië worden daarom steeds meer netwerken gebouwd met IPv6. Met IPv6 zijn 2128 adressen beschikbaar, meer dan genoeg om nu én in de toekomst alle apparaten te verbinden met het internet en dataverkeer uit te wisselen.

Met IPv6 altijd bereikbaar

De meeste onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland hebben zelf nog voldoende IPv4-adressen. En IPv4 blijft nog geruime tijd naast IPv6 bestaan. Hierdoor lijkt de noodzaak om over te stappen naar IPv6 niet dringend. Toch is het belangrijk om als instelling nu de stap naar IPv6 te maken. Zo zorg je ervoor dat je website en diensten bereikbaar zijn en goed functioneren voor bezoekers die alleen een IPv6-adres hebben. En met IPv6 zijn je diensten op het internet klaar voor de toekomst.

Ondersteuning IPv6

SURF biedt ondersteuning bij de implementatie van IPv6. Lees meer informatie hierover.

Testomgeving

“Voor het core-netwerk hebben we vorig jaar een kopie gebouwd van het netwerk van onze locatie in Breda. In deze testomgeving hebben we vervolgens de IPv6-implementatie gestart. Het voordeel is dat je kunt testen zoveel als je wilt, zonder de eindgebruikers lastig te vallen. Deze testfase heeft ook veel inzichten opgeleverd in hoe IPv6 werkt. Dat is het beste advies dat ik iedereen wil meegeven: gebruik een testomgeving, een kopie van je echte omgeving”, aldus Schrok.

Top-10 applicaties

“Voor fase 2 hebben we een complete lijst van alle applicaties binnen Avans gemaakt en een top-10 van de meest gebruikte applicaties vastgesteld. Als deze top-10 op IPv6 zit, zijn we met het project klaar. Want het is onmogelijk om volledig over te gaan. Er zijn gewoon te veel applicaties”, licht Van Ham toe. “Om de dual-stack implementatie verder te stimuleren, hebben we nu als vereiste dat nieuw aan te schaffen soft- en hardware, compatibel is met IPv6”.

 

“Circa de helft van het netwerk­verkeer gaat nu via IPv6”

Succesvolle implementatie

Het doel was IPv6 te implementeren, zonder dat eindgebruikers er iets van merkten. “Dat is gelukt”, merkt Schrok trots op. “We hebben IPv6 kunnen uitrollen in 2 jaar tijd, naast onze dagelijkse werkzaamheden”. Circa de helft van het netwerkverkeer gaat nu via IPv6. Daarmee staat Avans qua IPv6-gebruik op plaats 1 van alle onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland. Zowel in volume als in rato, de verhouding IPv4/IPv6-verkeer.

Klein team

“We zijn een klein team met een klein budget. Maar we zijn heel gedreven en hebben veel kennis in huis. Dat was het recept voor het succes van het IPv6-project”, aldus Van Ham. “Ook hebben we tijdens het implementatietraject advies van SURF gekregen. Het budget ging vooral naar manuren en training. En het is belangrijk dat iedereen in de ict-beheerorganisatie betrokken en geïnformeerd is over IPv6, zodat er voldoende draagvlak is. De kick-off van ons project startte niet voor niets met een taart voor de hele afdeling”.

Uitwisseling

Van Ham: “Heel belangrijk is ook de kennisuitwisseling met andere hogescholen. Hogeschool Zeeland is ook ver met IPv6. Daar hebben we regelmatig contact mee gehad. En met Fontys hebben we een bijeenkomst gehad, waar wij lieten zien hoe wij de uitrol van IPv6 hebben aangepakt. Zo leren we van elkaar”.

Meer informatie

Bekijk wat IPv6 voor jou kan betekenen. Test of je al IPv6 gebruikt. Of neem contact op met de adviseur van je instelling of met SURF Klantsupport, via klantsupport@surf.nl.