Best practice: CineGrid - live operatie in 4K-video

Deze video best practice doet verslag van een live gestreamde ooroperatie met UltraHD-kwaliteit, die gevolgd kon worden door medisch specialisten en studenten. De uitzending vond plaats in het kader van CineGrid Medical.

Live operatie in 4K

Live ooroperatie

In het CineGrid Medical-project is samen met UMC Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen een live ooroperatie uitgevoerd. Medisch specialisten en studenten konden de operatie haarscherp volgen met UltraHD-beeldkwaliteit en direct met elkaar overleggen via veilige lichtpadverbindingen tussen de locaties vanwege privacy van de patiënt.

4K-video maakt nieuwe innovaties mogelijk 

CineGrid Medical laat zien wat de kracht van 4K-video is in combinatie met snelle netwerkverbindingen. Deze technieken maken in de medisch sector nieuwe innovaties mogelijk: larger-than-live videoconferencing, ‘second opinions’ op afstand of extreem gedetailleerde wetenschappelijke visualisaties.

CineGrid Outreach

CindeGrid Medical is een deelproject van CineGrid Outreach. In dit samenwerkingsverband hebben SURFnet en Waag Society samen met andere cultuur- en kennisinstellingen en bedrijven de ontwikkeling en toepassing van 4K-video in kaart gebracht.

Meer informatie

Bekijk ook de presentatie van Sandra Passchier over CineGrid tijdens de SURFnet Relatiedagen 2014.