“Met het lichtpad konden we feitelijk
één intern netwerk bouwen waar twee
locaties op aangesloten zijn.”
Best practice: DIFFER - Naadloos verhuizen dankzij lichtpad
Energie-onderzoeksinstituut DIFFER verhuist dit jaar van Nieuwegein naar Eindhoven. Om die verhuizing voor de onderzoekers zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft SURF een lichtpad aangelegd tussen de oude en de nieuwe locatie van DIFFER. Zo is het alsof beide locaties op 1 lokaal netwerk zitten.
In gesprek met Andries Broekema, hoofd Elektronica en ict van DIFFER
Schone energie voor de toekomst
DIFFER werkt aan schone energie voor de toekomst. Voor optimale samenwerking met wetenschappers en bedrijven en om haar experimenten uit te kunnen breiden, verhuist DIFFER in 2015 naar de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek daar zal zich toespitsen op kernfusie en solar fuels.
Continuïteit van het onderzoek
Een van de uitdagingen bij de verhuizing naar Eindhoven is de continuïteit van het onderzoek. DIFFER werkt met grote, op maat gebouwde proefopstellingen. Als die stil staan, remt dat het eigen wetenschappelijk programma en dat van gastonderzoekers. Andries Broekema, hoofd Elektronica en ict van DIFFER: “We hebben de verhuizing zo gepland dat proefopstellingen zo kort mogelijk stil staan. Daarvoor moeten we ze gefaseerd verhuizen. Dat levert wel een extra uitdaging op: de specialisten die werken met de proefopstellingen, zijn dezelfde als die de proefopstellingen verhuizen. Dus iemand die nog data aan het verzamelen is in Nieuwegein, moet tegelijkertijd de opbouw in Eindhoven doen.”
Netwerkomgevingen koppelen via lichtpad
De oplossing: een directe koppeling tussen de netwerkomgevingen in Nieuwegein en Eindhoven. Zodat alle informatie, data en proefopstellingen op beide locaties realtime beschikbaar zijn. Broekema: “Zo ontstond het idee om een 10 Gbit/s-lichtpadverbinding van SURF aan te leggen tussen Eindhoven en Nieuwegein. Met deze snelle, betrouwbare point-to-pointverbinding in het SURF-netwerk konden we feitelijk één intern netwerk, een zogenaamd optical private network, bouwen waar twee locaties op aangesloten zijn.” De datamigratie van de bestaande servers naar de nieuwe opslag is al volop bezig, en kan door de snelle verbinding geruisloos voortgaan terwijl de proefopstellingen blijven draaien tot aan de feitelijke verhuizing. Broekema vult aan: “Die continuïteit zorgt ervoor dat we grote onderzoeksopdrachten niet hoeven laten schieten, zoals die vanuit het internationale kernfusieproject ITER.”
Telefonie via lichtpad
Het lichtpad tussen Eindhoven en Nieuwegein wordt ook gebruikt voor telefonie. Broekema: “Dat maakt de verhuizing weer een stuk makkelijker. Medewerkers kunnen gewoon via hun computer bellen, of ze nou in Nieuwegein of in Eindhoven zitten.”
“Telefonie via het lichtpad maakt
de verhuizing een stuk makkelijker.”
Communicatie tussen de juiste partijen
Om het lichtpad te realiseren, was een intensieve samenwerking nodig tussen SURF, DIFFER en andere partijen zoals onderaannemers, beheerders van de Eindhovense campusinfrastructuur en het NOC (Network Operating Centre), dat de operatie namens SURF coördineerde. Broekema: “Het was een complex project en het succes was mede te danken aan het feit dat SURF hier een aparte projectleider op heeft gezet. Die kon ervoor zorgen dat de juiste partijen en technici met elkaar in contact kwamen om alles efficiënt te regelen.”
Optical private network
Met een Optical private network (OPN) kun je een landelijk of internationaal dekkend netwerk opzetten. Een instelling met meerdere vestigingen kan zo de nevenvestigingen transparant koppelen aan de hoofdvestiging. Zo ontstaat een landelijk of internationaal dekkend netwerk met de voordelen van lichtpaden. Redundante en protected lichtpaden vormen de bouwstenen voor een OPN.