Best practice: Grensoverschrijdend onderwijs met gasttoegang via Onegini

Eenduidig internationaal reclasseringsonderwijs vergt intensieve online samenwerking. Hoe organiseer je dat zonder te verzanden in een hoop administratie? Bij Avans Hogeschool kan dankzij de koppeling tussen SURFconext en Onegini een gasttoegang worden aangemaakt op basis van een social account zoals Google, Facebook of LinkedIn.

studenten achter laptop

Eenheid in onderwijs

Reclasseringswerkers in Nederland voeren hun taken anders uit dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Letland of Turkije. In 2010 heeft de Europese Raad besloten dat hier meer eenheid in moet komen. Een van de manieren om dat te bereiken is een eenduidig lesprogramma voor reclasseringswerkers. Avans Hogeschool leidt een belangrijk internationaal project op dat gebied.

‘Community of Practice’

Om te komen tot dit lesprogramma met bijbehorende materialen werken reclasseringswerkers, docenten en studenten samen in een online samenwerkingsomgeving. “Binnen onze portal iAvans bieden wij de samenwerkingstool ‘Community of Practice’ ofwel CoP”, zegt Raymond van der Burgt, applicatiebeheerder bij Avans Hogeschool. “Gebruikers kunnen hier zelf groepen samenstellen en de benodigde gadgets kiezen voor bijvoorbeeld videoconferencing, het delen van documenten of remote teaching.”

“Gebruikers kunnen hier zelf groepen samenstellen en de benodigde gadgets kiezen voor bijvoorbeeld videoconferencing, het delen van documenten of remote teaching.”

Overbodig papierwerk

De portal iAvans is gekoppeld aan SURFconext. Hierdoor kunnen gebruikers van andere bij SURFconext aangesloten instellingen met hun instellingsaccount inloggen op de CoP. Van der Burgt: “Helaas was de community minder toegankelijk voor studenten en medewerkers van buitenlandse instellingen. We moesten dan een Avans-account voor externe medewerkers aanmaken. Dit schrikte potentiële gebruikers af en het leverde ons een hoop overbodig papierwerk op.”

Gasttoegang met social account

De oplossing werd gevonden in de dienst Onegini. “Hiermee kan iemand op basis van zijn social account toegang worden verleend tot de CoP”, legt Robin Christiaan van Halderen uit. Hij is onderzoeker bij het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool. “Een nieuwe gebruiker kan dan met zijn Google-account bij ons inloggen. Eenvoudig en snel, zonder administratieve rompslomp.” “En veilig”, vult Van der Burgt aan. “SURFconext heeft namelijk een contract gesloten met Onegini waarin onder meer de veiligheid van de data is geborgd. Bijkomend voordeel is trouwens de mogelijkheid tot nieuwe samenwerkingsverbanden met andere instellingen en het bedrijfsleven.”

“Een nieuwe gebruiker kan dan met zijn Google-account bij ons inloggen. Eenvoudig en snel, zonder administratieve rompslomp.”

Onderwijs uitrollen

Inmiddels is de ontwikkelingsfase van het project afgerond. Van Halderen: “De online leeromgeving en lesmaterialen zijn gebruiksklaar. Frankrijk, Turkije, Nederland, Noorwegen en Letland zullen het ontwikkelde materiaal gaan gebruiken. En ook Zwitserland en Portugal hebben interesse getoond. Dankzij de koppeling tussen SURFconext en Onegini is het gebruiksgemak enorm vergroot. En door een beter gebruiksgemak wordt het makkelijker om bijdragen te leveren. En dat bevordert weer de betrokkenheid van instellingen en reclasseringswerkers uit deelnemende landen. Daarmee is ons streven naar grensoverschrijdend reclasseringsonderwijs flink geholpen.”