Best practice: HS Leiden over voordelen van overstappen naar de cloud met SURFcumulus

Je kunt verschillende redenen hebben om over te stappen naar de cloud. In deze use case vertelt Ad Saers van Hogeschool Leiden (HS Leiden) waarom zij over willen stappen naar de cloud met SURFcumulus en welke voordelen zij hierin zien.

Man werkzaam in kantoor met collega op groot scherm en laptop

Aanleiding: digitale transformatie

Hogeschool Leiden

Ad Saers geeft sinds 2014 leiding aan de afdeling ict-Beheer van HS Leiden. Vanaf het begin van zijn aanstelling was voor hem duidelijk dat de toekomst bij onderwijsinstellingen zou gaan naar digitale transformaties. Cloudcomputing en daarbij SURFcumulus was voor hem vanzelfsprekend de nieuwe manier van werken.

Het beheer van het eigen datacenter is een lopende kwestie bij HS Leiden. De onderwijsinstelling eist een hoge beschikbaarheid van haar systemen. Maar HS Leiden beschikt niet over de bezetting om medewerkers ook ’s nachts te laten werken. De systemen zijn wel beschikbaar maar missen op dit moment 24/7 support.

Redenen om naar de cloud te gaan: 24/7 support en locatieonafhankelijk werken

HS Leiden is 1 van de 6 initiatiefnemers van SURFcumulus. De onderwijsinstelling maakt 24/7-support op de servers mogelijk door systemen over te zetten naar de cloud. Hiermee werkt HS Leiden ook aan de lange termijnvisie van het college van bestuur: locatieonafhankelijk werken. Docenten moeten op elk moment van de dag vanuit huis kunnen werken. Met cloudtechnologie van SURFcumulus is dit mogelijk.

“Zodra een applicatie on-premises moet draaien, stuur ik ze door naar SURFcumulus”
Ad Saers

Zoveel mogelijk applicaties naar de cloud

Hogeschool Leiden is nog bezig met het testen van SURFcumulus in eigen omgeving, maar de onderwijsinstelling is van plan om zo veel mogelijk applicaties te verplaatsen naar de cloud. “Zodra een applicatie on-premises moet draaien, stuur ik ze door naar SURFcumulus”, vertelt Saers. Hij geeft aan dat hij sterk gelooft in een verdere samenwerking met andere hogescholen in de toekomst. “De wereld van het hoger onderwijs is onderling erg betrokken bij elkaar, dit is een ideale wereld om dit aan te gaan.”