Best practice Rijksuniversiteit Groningen: Verhoging van netwerkcapaciteit

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft grote ambities in verschillende onderzoeksrichtingen die met big data werken. Daarnaast werken onderzoekers steeds meer samen met collega’s in Nederland en ver daarbuiten. Met hulp van de Campus Challenge van SURF en SIDN is daarom onder andere de netwerkcapaciteit verhoogd tot 100 Gbit/s.

Arjen Koers op de voorkant van de publicatie - ambities realiseren met 100 Gbits netwerk

Vervanging noodzakelijk

Arjen Koers is senior network engineer bij de RUG. Hij was in dit project onder andere verantwoordelijk voor de opbouw van nieuwe apparatuur en de opzet van het migratietraject. “Onze vorige core-apparatuur was 13 jaar oud. De apparatuur is in die tijd een aantal keer geüpgraded, maar kon nu echt niet meer voldoen aan de laatste eisen. Denk aan de mogelijkheid voor een 100 Gbit/s-interface en de ondersteuning van IPv6. De core was dus sowieso aan vervanging toe.”

“Onze vorige core-apparatuur was 13 jaar oud. De apparatuur is in die tijd een aantal keer geüpgraded, maar kon nu echt niet meer voldoen aan de laatste eisen."

Nieuwe apparatuur en migratie

In dit project zijn de core-apparatuur en firewalls vervangen en zijn twee Multi Service Ports in gebruik genomen. In de best practice RUG: Ambities realiseren met 100 Gbit/s-netwerk leest u welke apparatuur precies werden vervangen en hoe het migratietraject is verlopen.

Lees de volledige best practice (pdf)