Best practice: SURFfilesender bij helpdesk STC-Group

Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen SURFfilesender gebruiken om kleine en grote bestanden veilig te versturen. STC-Group is een van de instellingen die SURFfilesender gebruikt. In deze best practice lees je wat de ervaringen met SURFfilesender zijn bij de helpdesk.

SURFfilesender

SURFfilesender bij helpdesk STC-Group

Bij STC-Group – een onderwijsinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie – gebruikt onder andere de helpdesk SURFfilesender. R.V. Palli, systeembeheerder bij STC-Group, is een van de SURFfilesendergebruikers. Samen met de andere helpdeskmedewerkers testte hij gedurende een korte periode SURFfilesender, waarna het aan alle medewerkers beschikbaar werd gesteld.

 

Palli vertelt: 'Ons netwerk is voor onze panden groot genoeg om intern veel data heen en weer te sturen. Nog niet iedereen gebruikt SURFfilesender, maar iedereen kent wel de mogelijkheden.'

Gemakkelijk grote bestanden versturen

De helpdesk gebruikt SURFfilesender onder andere om ZIP-bestanden te versturen met daarin softwarepakketten die gebruikers hebben aangevraagd. SURFfilesender wordt bijvoorbeeld ook ingezet als medewerkers thuis of in het buitenland werken.

 

'Ik gebruik SURFfilesender zelf vooral om grote bestanden te sturen, meestal installatiepakketten van software die te groot zijn voor reguliere e-mail. Mijn ervaring is dat SURFfilesender snel en niet complex is, en dat het over het algemeen goed werkt', stelt Palli.

SURFfilesender of WeTransfer?

Op de vraag wat de voor- en nadelen zijn van SURFfilesender ten opzichte van bijvoorbeeld WeTransfer, antwoordt Palli: 'WeTransfer is iets simpeler in gebruik, omdat je hier niet hoeft in te loggen. Via SURFfilesender gaat het verzenden echter sneller, en kun je veel grotere bestanden versturen dan bij WeTransfer Free (2 GB).' Via SURFfilesender kun je bestanden tot 1TB versturen. Met encryptie kun je bestanden tot 2 GB versturen.

Meerdere bestanden versturen

Als de helpdeskmedewerkers van STC-Group naar de toekomst van SURFfilesender kijken, hebben zij één belangrijke wens: meerdere bestanden tegelijk versturen. Op dit moment kun je meerdere bestanden versturen door deze in één ZIP-bestand te plaatsen en dat te uploaden. Het versturen van meerdere bestanden tegelijk wordt in 2017 mogelijk.