Cloud Expertise Centrum (CEC)

SURF-leden zetten in toenemende mate clouddiensten in. Hoe kom je aan de benodigde kennis en blijf je op de hoogte? De behoefte aan expertise over invoering en gebruik van deze diensten is groot. SURF ondersteunt haar leden door het CEC. Instellingen, SURF en marktpartijen, werken samen en kennis gebundeld en explicieter beschikbaar te maken.

2 personen luisteren aandachtig

Cloudexpertise en -kennis delen

De meeste aan SURF verbonden instellingen zetten clouddiensten in. SURF faciliteert hen bij dit gebruik voor onderwijs of onderzoek, via diverse producten en diensten. De expertise die hiervoor nodig is, ligt op veel verschillende plaatsen. Om deze kennis te bundelen heeft SURF het SURF CEC opgericht. Instellingen, SURF en marktpartijen kunnen hier gaan samenwerken om kennis en expertise te delen.

Opstart

In het studiejaar 2020-2021 focust het SURF CEC zich op het ondersteunen van het gebruik van Microsoft Azure en Office 365. Het actieve gebruik bij instellingen van deze twee diensten en de concrete vraag naar expertise over de Microsoft clouddiensten is groot.

Daarna verbreedt het expertise center de werkzaamheden naar andere leveranciers, waaronder AWS en Google, en naar community cloud oplossingen, om zo te zorgen voor een pluriform en hybride applicatielandschap. Dit past binnen de SURF multi-cloud aanpak.

Het SURF Cloud Expertise Center is geen nieuw product team, maar maakt expertise vanuit de bestaande teams en de instellingen in samenhang beschikbaar.

Huidige onderwerpen

Er liggen erg veel vragen op heel veel verschillende gebieden. Op dit moment focussen we ons op een aantal onderwerpen die bij veel instelling leven:

  • identity- en accessmanagement
  • beheer en ondersteuning gebruik
  • cloud security
  • inkoop

Per onderwerp hebben we een aparte werkgroep die inspeelt op vragen. Heb je een vraag, of wil jij jouw expertise op een van deze gebieden aanbieden? Mail dan naar cec@surf.nl

Doe mee

Voor het CEC zijn we op zoek naar experts op het gebied van cloudtoepassingen. Wil jij ons, en je collega’s bij andere instellingen helpen met jouw kennis? Neem dan contact met ons op via cec@surf.nl!