Cybersecuritymaand 2022

Oktober is Cybersecuritymaand. Deze hele maand vragen diverse organisaties, wereldwijd, aandacht voor cybersecurity(awareness). Ook SURF doet hier aan mee. Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten van SURF en relevante andere organisaties tijdens de Cybersecuritymaand 2022.

Cybersecuritymaand 2022

Content Cybersecuritymaand

Oktober is cybersecurity-awarenessmaand. Op deze pagina vind je een overzicht van de artikelen, blogs, video's en andere content die we in dat kader hebben gedeeld. We vullen deze pagina gedurende cybersecuritymaand nog verder aan. Houd deze pagina dus in de gaten!

Cybersecurity content voor studenten en onderzoekers

Beter beschermd tegen cybercrime met deze tips

Menselijk handelen is vaak de oorzaak van cybercrime incidenten. Door te  klikken op een phishing e-mail, een laptop met onderzoeksgegevens  te verliezen, of een gevoelige mail per ongeluk door te sturen naar een verkeerde ontvanger. Hoe bewust studenten en medewerkers ict-middelen gebruiken is daarom belangrijk. In dit artikel zetten we op een rij wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime en hoe je kunt achterhalen of je slachtoffer bent van Cybercrime. Daarnaast delen we een aantal stappen die je kunt ondernemen om de schade te beperken als je getroffen bent.

Lees hier het hele artikel

Eternal Blue, een herinnering aan de cyberhack

Sinds kort is in de centrale hal van de Aula Minderbroedersberg een kunstwerk te zien dat de cyberhack van 23 december 2019 memoreert. In samenwerking met de Kunst- en Erfgoedcommissie heeft kunstenaar Richard Vijgen een installatie gecreëerd die de kwetsbaarheid van onze wereld voor digitale dreiging verbeeldt.

Lees het hele artikel

 

Cybersecurity content voor Security Professionals

Interview: ROC Mondriaan; "Onze aanvallers specialiseren zich in onderwijs- en zorginstellingen"

Een week voor de aftrap van studiejaar 2021-2022 wordt het ROC Mondriaan in Den Haag lamgelegd door een aanval met ransomware. Alle systemen zijn uitgeschakeld. Toch besluit het ROC om het geëiste losgeld van 100 bitcoins (4 miljoen euro) niet te betalen. Marcel Kropmans (CIO) en Hans Schutte (Lid van het college van bestuur) vertellen hun ervaring.

Lees het hele interview

CISO UVA en HVA; "‘Als CISO ben ik steeds op zoek naar de balans tussen de belangen van onderwijs en onderzoek, business, innovatie en veiligheid’

Roeland Reijers is Chief Information Security Officer (CISO) van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Een hack op deze instellingen werd in februari 2021 net op tijd ontdekt. De rest van het jaar stond in het teken van het herstellen en verbeteren van de cyberveiligheid.

Lees het hele interview

 

Cybersecurity content voor CEO's, CIO's, CISO's

Rapport afpersingsaanval Ransomware in de Ierse Zorg (PDF)

Vorig jaar postten we een artikel over de ransomwareaanval in de Ierse zorg. Recentelijk is er een een uitgebreid rapport over deze aanval opgesteld door consultancybureau PwC. Dat rapport is openlijk vrijgegeven en te downloaden door te klikken op te onderstaande button.

Download het rapport

Cybersecurity hoe hou je het veilig en gebruiksvriendelijk?

Zolang cybersecurity bestaat, is er een spanningsveld tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. De al lang bestaande overtuiging is dat je voor het één of voor het ander moet kiezen. Vaak wordt er gedacht hoe veiliger iets is, hoe minder bruikbaar het wordt en omgekeerd. Aan de ene kant is dit waar omdat de vereisten voor gegevensbescherming vaak in strijd zijn met de vereisten voor een optimale gebruikerservaring en hierbij geldt natuurlijk ook hoe gevoeliger de informatie hoe hoger de vereiste beveiligingsniveaus. Maar betekent veiligheid ook echt minder gebruiksvriendelijk? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Lees het hele artikel

Cybersecurity content voor thuiswerkers

Bescherm je thuisnetwerk

Grote kans dat je weet waar je telefoon is. En misschien lees je dit op je laptop, dus daarvan weet je ook waar die is. Maar weet je ook hoeveel wifi-apparaten, en bekabelde netwerkapparaten, er in totaal aan je netwerk hangen? Veel meer dan je denkt. Tijdens de Cybersecuritymaand leggen wij graag uit hoe je jouw thuisnetwerk beschermd.

Lees het hele artikel

Bescherm je apparaten

Onze laptop, telefoon en tablet zijn onmisbaar geworden. We gebruiken ze om te werken, te studeren, te mailen, te betalen, te gamen, te surfen op socials en nog zoveel meer. Maar ze zijn ook het favoriete doelwit van cybercriminelen. Daarom is het belangrijk om ze zo goed mogelijk te beschermen!

Lees het hele artikel

Waarom openbare wifi niet veilig is

Tegenwoordig is er bijna overal waar je komt gratis wifi beschikbaar. Handig als je bijvoorbeeld in de trein zit. Helaas kan het gebruik van openbare wifi-netwerken echt een veiligheidsrisico zijn. SURF-collega Joeri de Ruiter legt uit waarom openbare wifi niet veilig is, en hoe je het enigszins veilig kunt gebruiken. Maar beter is: gebruik het niet.

Lees het hele artikel