Samen aanjagen van ICT-vernieuwing in onderwijs en onderzoek

In 2019 werkten 110 onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland samen in de coöperatie SURF om de kansen van digitalisering ten volle te benutten. Samen organiseerden we meer dan 150 bijeenkomsten en fungeerden we als ontmoetingsplek voor kennisuitwisseling en kennisopbouw over ICT-innovatie van onderwijs en onderzoek. Ook namen we in 2019 verschillende initiatieven om onze CO2-footprint te verkleinen.
Voor onze leden was het een jaar waarin de digitalisering van onderwijs en onderzoek realiteit werd.
Jaaroverzicht 2019 - aantal medewerkers SURF

Organisatie in beweging

We hebben grote ambities en willen samen met onze instellingen de digitale transformatie van onderwijs en onderzoek aanjagen. Dat vraagt verandering in de manier waarop we samenwerken binnen de coöperatie met onze leden. Maar het vraagt ook een verandering van de organisatie zelf.  We zijn daarvoor in 2019 een reorganisatie gestart om een SURF-organisatie te realiseren die efficiënt en effectief is ingericht. Een transparante organisatie die veel beter is te doorzien voor alle leden van de coöperatie. In 2020 gaan de huidige 3 werkmaatschappijen en het SURF-bureau integreren tot één sterke SURF-organisatie.

Leden SURF

In 2019 werd de digitalisering van onderwijs en onderzoek realiteit: zo hebben alle universiteiten researchdatamanagement (RDM) ingebed in hun onderzoeksprocessen en wordt bij de meeste universiteiten al meer dan 50% van alle toetsen digitaal afgenomen. De ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht en de brief van de rectoren over de macht van Amerikaanse cloudpartijen laat zien dat de toegenomen digitalisering hand in hand moet gaan met extra aandacht voor privacy en security. Voor veel hogescholen stond het afgelopen jaar in het teken van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT, met veel aandacht voor digitalisering en flexibilisering van het onderwijs.

Een ander belangrijk thema in de samenwerking was de versterking van Praktijkgericht Onderzoek. In 2019 ondersteunde SURF het mbo met het opstellen en uitwerken van het programma “Doorpakken op digitalisering” waarmee het mbo de ambities over onderwijsinnovatie wil waarmaken. Voor de umc's stond het jaar in het teken van het verkennen van alle mogelijkheden van Virtual Research Environments, en het doorontwikkelen & breed beschikbaar stellen van anDREa, de digitale research environment van het Radboudumc. De sector research groeide in 2019. Er is meer gebruik gemaakt van SURF-dienstverlening in de breedte, waardoor we als SURF de variatie aan kerntaken binnen de sector konden bedienen.

Jaaroverzicht 2019 - aantal leden SURF
Titelblok duurzaamheid jaaroverzicht 2019

De bijdrage van ICT aan verduurzaming

SURF werkt aan ontwikkelingen die belangrijk zijn voor toekomstige generaties. Daarom willen we een bijdrage leveren aan verduurzaming in de onderwijs- en onderzoeksector. ICT gebruikt veel stroom en is daarmee ook verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. Het aandeel van het stroomverbruik door ICT bij universiteiten en scholen is ongeveer 20%. En meer dan 90% van de CO2-footprint van SURF wordt veroorzaakt door het stroomverbruik van de e-infrastructuur waar onze diensten op draaien. In 2019 hebben we ingezet op het verminderen van het energieverbruik en het vergroenen van ICT. Daarmee dragen we ook bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze leden.

icoon recycling

Datacenterapparatuur wordt circulair

We hebben de handen ineen geslagen om de kringloop van elektronisch afval volledig te sluiten: voor elk stuk afgeschreven hardware dat wordt doorverkocht voor een tweede leven, levert de koper apparatuur in om verantwoord te laten recyclen. Lees verder

Duurzaam inkopen SURF

Samen sterker bij duurzaam inkopen

Maatschappelijk verantwoord inkopen van ICT is geen eenvoudige opgave. Organisaties staan echter niet alleen en kunnen elkaar versterken. In 2019 richtten SURF en Rijkswaterstaat het Circulaire ICT Netwerk op: een gezamenlijke ontdekkingstocht om meer impact te maken. Het uiteindelijke doel is dat circulair aanbesteden de norm wordt. Lees meer

Stekker icoon jaaroverzicht 2019

Stekkerdozen meten stroomverbruik

We onderzochten hoe we het energieverbruik van het netwerk - en daarmee onze CO2-footprint - kunnen verminderen. Eerste stap daarbij is weten hoeveel onze apparaten eigenlijk verbruiken. Daarom installeerden we op enkele corelocaties ‘slimme’ stekkerdozen die het energieverbruik nauwkeurig en in realtime meten.

Refurbished producten steeds populairder

Het is niet altijd nodig om een spiksplinternieuwe telefoon of laptop te kopen. Refurbished kan een goede optie zijn. Dit zijn gebruikte producten die nieuw leven worden ingeblazen doordat ze worden schoongemaakt, opgefrist en 'gerenoveerd'. We merken bij SURFspot dat steeds meer studenten en medewerkers voor refurbished kiezen. In 2019 verkochten we 877 refurbished producten. Het jaar ervoor waren dat er nog 580. Een groei van 51%.

Refurbished producten steeds populairder
icoon batterij slim omgaan met energie

Slim omgaan met energie

De maatschappelijke druk om energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen neemt snel toe, terwijl het energieverbruik van ICT bij SURF eerder toeneemt dan afneemt. Hoe kunnen we dan zo efficiënt mogelijk met energie omgaan? Dat vraagt om innovatieve oplossingen. In het project 'Energy efficient computing' onderzochten we hoe we het energieverbruik van computerapplicaties konden verlagen.  Lees meer

Voor en door het onderwijs en onderzoek

Via onze community’s, publicaties, studiereizen en events delen we kennis. Kennis van SURF en van de instellingen. SURF is zo een expertisecentrum én ontmoetingsplaats. We organiseren veel professionaliseringsbijeenkomsten over actuele ICT-thema's voor medewerkers in het onderwijs en onderzoek. In 2019 organiseerden we in totaal 159 events (van 10 tot 1027 deelnemers). We organiseerden deze bijeenkomsten samen met de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen. In 2019 is er hard gewerkt aan het nieuwe platform SURF Communities, dat begin 2020 gelanceerd werd. SURF Communities is de opvolger van communityplatform SURFspace en het SURF Innovatieblog.  

Mensen die met elkaar gesprek zijn tijdens de SURF Onderwijsdagen

Grote events: van Super Day tot aan SURF Summit

 • Super Day
  De jaarlijkse SURF Super Day verbindt wetenschap en technologie. In 2019 bezochten 300 mensen Super Day. Er waren 25 sprekers op het gebied van artificial intelligence, datamanagement en -processing, innovatie en open science en 2 keynotes. Lees meer
   
 • SURF Netwerkdag
  Dinsdag 21 mei was de SURF Netwerkdag in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Deelnemers werden bijgepraat en gingen in gesprek over trends op vast en draadvrij netwerkgebied Lees meer
   
 • SURF Summit
  De SURF Summit is het jaarlijkse event voor bestuurders en CSC’s van onze lid-instellingen. In 2019 vond de eerste editie plaats op 13 juni 2019 in  Madurodam. In 2020 vindt de Summit plaats op 7 oktober.

SURF Onderwijsdagen 2019

Ruim 1000 bezoekers lieten zich op 5 en 6 november 2019 in Den Bosch inspireren op het vlak van onderwijsvernieuwing en ICT. Er waren diverse prikkelende keynotes die de bezoeker ieder op hun eigen wijze in de wereld van onderwijsinnovatie meenamen. Er was keuze uit meer dan 60 parallelsessies, een Wacky Learning Space, een Demolab en meer. Lees verder

Jaaroverzicht 2019 - SURFevents

Events in 2019