Coronavirus en SURF

SURF houdt de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. We volgen de adviezen van het RIVM rondom gezondheid en Buitenlandse Zaken wat betreft reisadviezen. Lees onze maatregelen om verspreiding van het virus te beperken en continuiteit van onze dienstverlening te waarborgen. - Laatste update: maart 2021

Vrouw van achter gefotografeerd zitten op een bank met een mobiele telefoon in haar hand

Tools voor veilig online (thuis)werken

Verplicht thuiswerken en verzorgen van online onderwijs is sinds corona het nieuwe ‘normaal’. Wellicht is het daarom tijd om bepaalde tools te (her)overwegen die je als instelling aan medewerkers en studenten biedt om veilig(er) online te werken. Thuis én op de instelling. Welke SURF-diensten kunnen je hierbij helpen?

Beveilig je instelling optimaal tegen phishing, spam en virussen

Hackers en oplichters spelen vaak handig in op de actualiteit. Zo ook nu veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus. Fraudeurs versturen valse mails uit naam van gerenommeerde instituten als de WHO en RIVM.

  • SURFmailfilter controleert en filtert alle binnenkomende en uitgaande e-mail van je instelling op spam, phishing en virussen. Dit gebeurt vóórdat de mail op je eigen mailserver wordt afgeleverd, of direct nadat de mail via je server is verstuurd. Minimaal 95% van de spam wordt zo gedetecteerd. Een eigen spam- of mailfilter is niet meer nodig als je SURFmailfilter afneemt. Lees meer over SURFmailfilter.
  • Met Cybersave Yourself maak je medewerkers en studenten bewust van internetgevaren. De online toolkit – ontwikkeld met informatiebeveiligers van universiteiten en hogescholen – bevat verschillende communicatiemiddelen die je kunt inzetten om een eigen bewustwordingscampagne te voeren voor medewerkers en studenten. Lees meer over Cybersave Yourself.

Zorg voor een veilige verbinding, thuis en op de instelling

Een Virtual Private Network (VPN) maakt niet-vertrouwde netwerken veilig door een versleutelde verbinding op te zetten. Met eduVPN kunnen studenten, docenten en onderzoekers overal veilig internetten en kun je ze veilig toegang geven tot afgeschermde systemen van je instelling. Ook als ze vanuit huis internetten.

Lees meer over eduVPN

Beveilig diensten extra met tweefactorauthenticatie

Als instelling heb je diensten die gevoelige data bevatten. Om medewerkers, studenten en onderzoekers veilig toegang te geven tot deze diensten kun je tweefactorauthenticatie inzetten. Met SURFsecureID logt de student, medewerker of onderzoeker in met een gebruikersnaam, wachtwoord én met een tweede factor: een sms, usb-sleutel of de tiqr-app.

Lees meer over SURFsecureID

Veilig online samenwerken in de cloud

Commerciële cloudopslagdiensten zijn vaak gratis. Evenals commerciële diensten voor het versturen van grote bestanden. Maar waar worden de data opgeslagen en wat gebeurt ermee? SURF biedt hiervoor deze alternatieven:

  • Met SURFdrive kunnen je gebruikers gemakkelijk bestanden met elkaar delen. Dit alles vindt plaats in onze veilige communitycloud, met een grote hoeveelheid opslagruimte. We ontwikkelden deze dienst in nauwe samenwerking met ICT-directeuren van een aantal universiteiten. Lees meer over SURFdrive.
  • Met SURFfilesender sturen je gebruikers veilig en versleuteld bestanden tot 1 TB. De bestanden zijn in Nederland opgeslagen. Encryptie biedt extra veiligheid. Lees meer over SURFfilesender.