Videoconferencing

Doordat instellingen zijn gesloten en medewerkers, docenten en onderzoekers thuis werken, is er een grote behoefte ontstaan om online contact te houden met collega’s, studenten of medewerkers. Hierbij kunnen videoconferencing-diensten (VC-diensten) helpen. Lees hieronder hoe je die kunt aanbieden.

In overleg met aanbieders

We zijn in overleg met een aantal leveranciers om extra VC-capaciteit veilig en betrouwbaar beschikbaar te maken voor onderwijs en onderzoek. We voegen op deze pagina updates over nieuwe mogelijkheden toe (bijgewerkt op 24 maart 2020).

Microsoft

Veel instellingen beschikken over een campusbrede Microsoft Office-licentie, waarmee via Skype for Business en/of Teams kan worden video-vergaderd. Microsoft en SURF hebben ook een speciale Teams-omgeving ingericht die door diverse onderwijsgremia wordt gebruikt voor crisis-overleg. SURF en Microsoft hebben dagelijks contact over deze dienstverlening en het waarborgen van voldoende capaciteit bij Microsoft en op het SURF-netwerk.

Microsoft biedt extra ondersteuning bij gebruik en SURF heeft tips en handleidingen gebundeld.

Pilot SURF Videobellen

Pilot SURF Videobellen is een voorziening van SURF om eenvoudig via een webbrowser te video-vergaderen, in groepen tot 6 personen. Het is niet nodig om software te installeren. Pilot SURF Videobellen is te gebruiken door alle studenten en medewerkers van op SURF aangesloten instellingen. Staat je instelling nog niet tussen de aangesloten instellingen, neem dan contact op met meet@surf.nl. Dan sluiten we je snel aan. Of ga gelijk aan het werk via edu.nl/meet.

Handleidingen

Ook voor gebruikers op onze instellingen is het soms even wennen hoe je videoconferencing kunt inzetten. We hebben daarom een speciale wiki-pagina ingericht waar we handleidingen, kennis en tips bundelen. Wil je dus snel aan de slag met videoconferencing op je eigen instelling, ga dan naar wiki-pagina over VC-diensten.

Andere tips

Ben je benieuwd hoe creatief je collega’s van instellingen omgaan met de huidige beperkingen of ben je op zoek naar praktische handvatten? Op SURF communities hebben we een speciale vraagbaak ingericht: Online onderwijs vraagbaak. Neem dus snel een kijkje, of registreer je en deel jouw kennis!