Cybersave Yourself: maak medewerkers en studenten bewust van internetgevaren

Wil je medewerkers en studenten beter bewust maken van internetgevaren? Gebruik dan Cybersave Yourself (CSY), een campagne waarmee je op een ludieke manier het bewustzijn van je medewerkers en studenten vergroot op het gebied van security en privacy. De campagne bestaat uit een website en een online toolkit met kant-en-klaar materiaal.

Cybersave Yourself - CEO-fraude

Cybersecuritymaand

Naast je techniek op orde hebben, is awareness een belangrijk onderdeel van het voorkomen van securityincidenten. Oktober is Cybersecurity-awarenessmaand. Deze hele maand vragen diverse organisaties, wereldwijd, aandacht voor cybersecurity(awareness). Ook SURF doet hier aan mee.

Awareness belangrijk in het voorkomen incidenten

Het aantal security-incidenten in onderwijs en onderzoek - en in andere sectoren -  nemen helaas almaar toe. Veel incidenten zijn gerelateerd aan handelingen van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan klikken op een phishing e-mail, een harde schijf met onderzoeksgegevens verliezen, in een gevoelige mail per ongeluk alle ontvangers in de cc zetten in plaats van bcc. Hoe bewust studenten en medewerkers ict-middelen gebruiken is dus belangrijk: de risico’s zijn groot en er rust daardoor ook een grotere verantwoordelijkheid op gebruikers om goed om te gaan met de ict-voorzieningen. Daarom vinden we het als SURF belangrijk om de hele maand oktober extra aandacht te besteden aan cybersecurity(awareness).

Wat kun je verwachten?

De hele maand oktober deelde SURF op socials (Twitter en LinkedIn met #CyberSecMonth) tips, blogs en andere content op het gebied van cybersecurity. Het doel is om instellingen handvatten te bieden, kennis en tips te delen die zij kunnen gebruiken bij het nadenken over cybersecurity(awareness). Dat deden we aan de hand van 4 thema's.

4 thema's

Tijdens de cybersecuritymaand staat iedere week een ander thema centraal:

Alle content op een rij

Op deze pagina vind je alle content op een rij, ook de linkjes naar de opnames van de webinars.

Ga naar het content-overzicht van de cybersecuritymaand

Webinarprogramma

Bekijk de opnames van de webinars terug

Kant-en-klare campagnecontent beschikbaar

Ook is er campagnecontent beschikbaar voor instellingen waarmee ze hun eigen awarenesscampagne kunnen starten. Deze content vind je hier:

 1. Maak gebruik van de kant-en-klare campagne: Cyber Hero @ Home
  Deze materialen zijn ontwikkeld door GÉANT en speciaal bedoeld voor oktober 2021. De materialen zijn in verschillende talen beschikbaar. Iedere week kent een eigen thema: Wees je bewust van cybercriminaliteit, bescherm je netwerk, bescherm je devices en bescherm je identiteit. Volg de cybersecuritymaand op de website van GÉANT.

  Ga naar de materialen van Cyber Hero @ Home
   

 2. Maak gebruik van de Cybersave Yourself Toolkit
  Met de online toolkit (inlog met SURFconext vereist) met verschillende communicatiemiddelen kun je een eigen bewustwordingscampagne voeren voor medewerkers en studenten. De toolkit bevat online en offline materialen, zoals posters en flyers over phishing, identiteitsbeveiliging, social media etc. De materialen zijn beschikbaar via de CSY-wiki:

  Ga naar de Cybersave Yourself toolkit