Cybersecuritymaand 2020 - thema: phishing

Oktober is cybersecuritymaand. De hele maand deelt SURF content over cybersecurity(awareness)zaken. Dat doen we aan de hand van 4 thema’s. De tweede week staat in het teken van phishing. Op deze pagina lees je wat het is en hoe je het kunt voorkomen. Ook vind je hier de content die we hebben gedeeld over dit thema.

Een illustratie die social engineering verbeeldt

Wachtwoordverleider

Cybersave Yourself - phishing

"Mijn wachtwoord achterhalen via een e-mailbericht, dat kan toch niet?" Je krijgt een e-mail van een (on)bekende afzender, je klikt volgens instructie op de bijgevoegde link en je logt in op de website. Hoe betrouwbaar is dat? Heb je te maken met een wachtwoordverleider oftewel phishing?

Nepmails van criminelen...

Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van een onbekende afzender, of met inhoud die je niet verwacht, of die op een andere manier vreemd is. Het gaat dan meestal om een nepmail, ook wel phishingmail genoemd. Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om je via e-mail op te lichten. Ze gaan soms ook erg ver in hun pogingen.

...om jouw persoonlijke gegevens buit te maken

Het kan geld opleveren om via e-mail achter je persoonlijke gegevens te komen en hier vervolgens misbruik van maken. Bijvoorbeeld als een cybercrimineel de inloggegevens van je bank bemachtigt en geld van je rekening haalt. Ook kunnen criminelen e-mails sturen waar zij je proberen te verleiden om persoonlijke gegevens terug te mailen of op een link te klikken. Nadat je op de link klikt, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd.

Phishing kan overigens verschillende vormen aannemen: het kan evengoed telefonisch gebeuren.

Hoe phishing voorkomen?

  • Open nooit zomaar de bijlages of links in e-mails. 
  • Geef nooit zomaar je persoonsgegevens als een betrouwbare instantie hierom vraagt. Wees hier alert op.
  • Klik niet zomaar op links in e-mails. Tik zelf de URL in je browser.

Bekijk alle tips op www.cybersaveyourself.nl.

Content phishing cybersecurity-maand 2020

Lees hieronder de content terug die gedeeld is over phishing in het kader van de cybersecuritymaand 2020. Je kunt ons ook volgen op Twitter (#CyberSecMonth) waar we alles delen.

Andere onderwerpen van de cybersecuritymaand

Een eigen awarenesscampage maken? Gebruik Cybersave Yourself!

Social engineering is een van de thema's binnen de dienst Cybersave Yourself. Deze dienst bestaat uit een website voor medewerkers en studenten, en een online toolkit (inlog via SURFconext) voor instellingen waarmee zij een eigen campagne kunnen maken.