Cybersecuritymaand 2020 - thema: wachtwoordbeveiliging

Oktober is cybersecuritymaand. De hele maand deelt SURF content over cybersecurity(awareness)zaken. Dat doen we aan de hand van 4 thema’s. De vierde week staat in het teken van wachtwoordbeveiliging. Op deze pagina lees je wat het is en hoe je dat goed kunt doen. Ook vind je hier de content die we hebben gedeeld over dit thema.

Een illustratie die wachtwoorddiefstal verbeeldt

Altijd hetzelfde wachtwoord. Handig. Of toch niet?

Voor heel veel diensten moet je een wachtwoord hebben. Maar hoe onthoud je die allemaal? Heel gemakkelijk, je geboortedatum en de naam van je favoriete club. Bij alle diensten hetzelfde. Handig toch? Of niet?

Zo geraden...

Hackers die uit zijn op jouw wachtwoorden hebben niet lang nodig om jouw eenvoudige wachtwoord te raden. In een fractie van een seconde kunnen ze wachtwoorden met cijfers of woorden uit het woordenboek ontcijferen. En dan kunnen ze met dat ene wachtwoord overal bij. Je e-mail, een aankoopje doen via een webwinkel. Allemaal geen probleem!

...dus zorg voor een sterk wachtwoord

Zorg er dus voor dat je wachtwoord overal anders is, en dat het niet snel te raden is. Zie onze tips voor hoe je een sterk wachtwoord kunt maken. Of gebruik een wachtwoordmanager (bijvoorbeeld LastPass of KeePass). Die helpen je met het maken en opslaan van sterke wachtwoorden, en ze onthouden je wachtwoorden voor je. Veilig en gemakkelijk tegelijk.

Tips

  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord.
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden.
  • Schrijf je wachtwoorden niet op.

Bekijk alle tips op cybersaveyourself.nl

Content wachtwoordbeveiliging cybersecurity-maand 2020

Lees hieronder de content terug die gedeeld is over wachtwoordbeveiliging in het kader van de cybersecuritymaand 2020. Je kunt ons ook volgen op Twitter (#CyberSecMonth) waar we alles delen.

  • Stefano Zanero, universitair hoofddocent aan de Politecnico di Milano universiteit, beantwoordt 7 vragen over wachtwoordmanagers.
  • Lees blog #8 van productmanager Albert Hankel over hoe je een goede cybersecurity-awarenesscampagne opzet. In dit blog: de uitvoering van je programma!
  • Wat zijn de top 3 security-problemen? Rogier Spoor, productmanager security en privacy bij SURF zet ze in deze vlog voor je op een rij. Spoiler-alert: op nummer 1 staat wachtwoordbeveiliging.
  • Wachtwoorden: we hebben er te veel, ze zijn niet veilig. Kortom: we moeten er vanaf. Maar hoe dan? Welke alternatieven zijn er? Lees de - al wat oudere, maar nog steeds relevante - blog 'Het einde van wachtwoorden?' van technisch productmanager Joost van Dijk.
  • Zijn wachtwoorden dood? Hoe komt het dat we in dit tijdperk van digitalisering nog dagelijks met ze worstelen? Urpo Kaila, hoofd Security bij , geeft in zijn artikel op de website GÉANT advies over hoe om te gaan met al die wachtwoorden.

Andere thema's van de cybersecuritymaand

Een eigen awarenesscampage maken? Gebruik Cybersave Yourself!

Social engineering is een van de thema's binnen de dienst Cybersave Yourself. Deze dienst bestaat uit een website voor medewerkers en studenten, en een online toolkit (inlog via SURFconext) voor instellingen waarmee zij een eigen campagne kunnen maken.