Cybersecuritymaand 2021 - thema: bescherm je identiteit

In dit digitale tijdperk delen we online veel informatie over onszelf, vaak zonder erbij stil te staan. Maar cybercriminelen kunnen je persoonsgegevens misbruiken. Daarom is het belangrijk om je digitale identiteit te beschermen en goed na te denken over wat je online deelt en met wie.

Illustratie waarop een diep uit een telefoon loopt met inloggegevens

Digitale identiteit en digitale voetafdruk: wat zijn dat?

Je digitale identiteit bestaat uit alle gegevens (of persoonskenmerken) die je online deelt, zoals je naam, je adres en waar je werkt of studeert. Maar ook zaken als je politieke voorkeur, je geslacht en je geloof zijn persoonsgegevens. De sporen die je onbewust achterlaat als je websites bezoekt en apps gebruikt, laten een zogenaamde digitale voetafdruk achter. Daaruit kan jouw identiteit afgeleid worden.

Wat doen criminelen met je digitale identiteit?

Criminelen misbruiken je digitale identiteit en je digitale voetdruk bijvoorbeeld om:

  • online aankopen te doen op jouw kosten
  • bankrekeningen te openen op jouw naam
  • valse profielen onder jouw naam aan te maken op socials (catfishing)

Alarmbellen moeten bij je afgaan als:

  • je een mailtje krijgt dat jouw gegevens buit zijn gemaakt bij een datalek. Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoorden en wees extra alert.
  • je op WhatsApp, via sms of via de telefoon wordt benaderd door mensen die zich voordoen als een bekende en om geld vragen. Of als je bank, je telefoonprovider of je energieleverancier of mailt om je gegevens te checken of opnieuw in te voeren vanuit veiligheidsoverwegingen. Doe dit nooit!
  • er op je bankafschriften of creditcardoverzichten uitgaven staan die je niet herkent. Neem dan direct contact op met je bank.
  • er op sociale media profielen van jou verschijnen die jij niet hebt gemaakt. Ieder social kanaal heeft een pagina waarop je een nepprofiel kunt melden.

Tips om identiteitsdiefstal te voorkomen

Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden voor elk van je accounts. Als je het moeilijk vindt om je wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Meer weten? Lees het artikel 7 vragen over wachtwoordmanagers.

Schakel waar mogelijk tweefactorauthenticatie (2FA) in

Het werkt als een tweede slot op de deur: een combinatie van iets wat je weet (een wachtwoord) en iets wat je hebt (zoals een sms-code of een vingerafdruk). Als het eerste (je wachtwoord) uitlekt dan kunnen kwaadwillenden toch niet inbreken in je accounts, omdat ze de  tweede factor niet hebben.

Wees je bewust van wat je online deelt, vooral op sociale media

Plaats geen belangrijke persoonlijke informatie op je openbare profielen, zoals je telefoonnummer, je adres en je BSN. Deel alleen die gegevens die echt nodig zijn om de website of app te gebruiken. Dubbelcheck voordat je vriendschapsverzoeken accepteert en wees alert op berichten van onbekende afzenders.